Pizzatortát készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. november 17., 11:18-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell pizzatortát készíteni? == right|250pxA pizza minden formában remek választás a korgó gyomor elhallgatatására. Sok helyen…”)
Hogyan kell pizzatortát készíteni?
A pizza minden formában remek választás a korgó gyomor elhallgatatására. Sok helyen kapható, akár párszázas pizzaszeletek is, de az sosem olyan, mint amit magunk készítünk otthon. Ha kicsit unjuk a lapos tésztájú kerek formát, akkor próbáljuk ki a pizzatortát! Lényegében töltött pizza, azonban külsőleg leginkább egy tortához hasonlít. Töltelék tekintetében ízlés szerint variálhatjuk, ráadásul húsvétkor nagyon sok megmaradt alapanyag is hasznosítható vele. Egyszerű, mégis különleges, látványos és laktató.
Lépések
- Egy kisebb tálba tegyél langyos vizet (kevesebbet, mint 2 dl), tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt!
- Hagyd felfutni az élesztőt, majd keverd hozzá az olívaolajt!
- Végy egy nagyobb tálat a tésztához, amibe tedd bele a lisztet, a sót és az élesztős keveréket!
- Alaposan dolgozd össze a masszát!
- A tészta egyharmadát válaszd külön! Mind a két részét gyúrd át jó alaposan!
- A két tésztarészt letakarva, langyos helyen kelesztesd meg nagyjából 1 óra alatt a duplájára!
- Míg kel a tészta, tisztítsd meg a hagymákat és a gombát!
- Serpenyőben hevíts olívaolajt, és dinszteld meg a hagymákat!
- Add a hagymákhoz a gombát és a szárított fűszereket!
- Miután összedolgoztad a hagymákat, a gombát és a fűszereket, jöhet a többi hozzávaló: sűrített paradicsom; egy bögre víz; só, bors és cukor ízlés szerint.
- Alaposan forrald össze őket, míg egy sűrű szószt nem kapsz!
- Ezután tedd félre, és készítsd elő a sonkát és a sajtot! Vághatod szeletekre vagy apró kockákra, ahogy neked jobban tetszik.
- Nyújtsd ki a tésztadarabokat! A nagyobbik darabot először 15-20 cm-es átmérőjű kerek lappá nyújtsd ki. Hagyd lefedve pihenni 10 percig, majd dolgozd tovább nagyjából 40 cm-es átmérőjűre. A kisebb darabot a tortaformád szélességéhez nyújtsd ki, követve a pihentetési metódusokat.
- Olajozd ki a tortaformát!
- Helyezd bele a nagyobbik kinyújtott pizzalapot úgy, hogy a széle túllógjon a forma pereménél!
- Rétegezd bele a hozzávalókat! Először egy kis paradicsomos szószt tegyél az aljára, majd a sajt-sonka kombináció következzen. Erre üsd rá a tojásokat! Majd megint szósz és sajt-sonka réteg, míg ez a kétféle hozzávaló el nem fogy.
- A kisebbik darab tésztával fedd be a tölteléket, a lelógó részeket pedig hajtsd vissza!
- Hagyd még pihenni az egész tortát 20 percig, azaz keleszd langyos helyen!
- Előmelegített sütőben süsd készre a pizzatortát magas hőfokon!
- Miután elkészült, várj vele még legalább 20 percet a felszeletelés előtt!
Tippek
- A tojás lehet főzött is, nem feltétlenül muszáj a nyerset beleütnünk a töltelékbe. Így húsvétkor tényleg felhasználhatóak a maradék hozzávalók (sonka darabok, festett tojások stb.).
- A pizza melegen és frissen az igazi. Lehetőleg ne maradjon belőle újramelegítéshez, így nagy társasághoz (legalább 4 személyhez) érdemes felszolgálni.
- Megkönnyítheted magadnak a dolgod, ha a tésztanyújtás előtt már bekapcsolod a sütőd, hogy előmelegedjen.
Amire szükséged lehet
A hozzávalók 4 személyre:
A tésztához
- 25 dkg finomliszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1,8 dl víz
- 2-3 evőkanál olívaolaj
- 0,5 teáskanál cukor
- 1,5 teáskanál só
A töltelékhez
- 30 dkg sonka
- 20 dkg sajt
- 20 dkg gomba (elhagyható)
- 5 db tojás
- 1 db közepes méretű vöröshagyma
- 2-4 gerezd fokhagyma
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- 80 g sűrített paradicsom
- 1 evőkanál szárított oregano
- 1 teáskanál szárított rozmaring
- 2 teáskanál cukor
- só és bors ízlés szerint
Fontosabb eszközök
- 20 cm-es átmérőjű tortaforma
- sodrófa a tészta nyújtásához
- tálak és serpenyők a hozzávalók elkészítéséhez
Figyelmeztetések
- A tészta pihentetési idejét mindig tartsd be, különben összeesik, elszakad!