Ételízesítőt készíteni otthon
A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. október 29., 12:39-kor történt szerkesztése után volt.
Szerkesztés Hogyan kell ételízesítőt készíteni otthon?
A bolti ételízesítőket rendszerint teletömik mesterséges anyagokkal, melyek hosszútávon ártalmasak lehetnek egészségünkre. Az egyik ilyen leginkább megosztó adalékanyag a nátrium-glutamát (E621). Egyesek szerint nincs semmilyen mellékhatása, csupán az „ötödik íz” – umami – kiváltójaként használják. Mások szerint az ízfokozó hatása mellett nagy mennyiségben falási rohamot is okozhat. Manapság egyre több helyről halljuk és tudjuk, hogy a természetellenes nem egészséges. A következőkben ismertetünk egy egyszerű receptet, mellyel kiválthatjuk a mesterséges ételízesítőket, és elkészíthetjük házi vegetánkat.
Szerkesztés Lépések
- Hámozd meg a paradicsomokat!
- Mosd meg alaposan a zöldségeket!
- Vágd fel a zöldségeket a saját aprító/daráló/turmixoló gépedhez! A beteg, foltos és nem kellő részeket természetesen távolítsd el a zöldségekből előtte.
- Aprítsd fel a gépeddel a zöldségeket! Nem kell pépesre, viszont nagyon apróra célszerű. A sorrend nem számít.
- Mérd meg az őrlemény súlyát!
- Kilónként tegyél hozzá 10-20 dkg sót!
- Dolgozd össze, majd töltsd befőttes üvegekbe!
- Tárold fényszegény, hűvös helyen az üvegeket!
Szerkesztés Tippek
- A zöldségek mennyisége és összetétele rajtad áll. Van, aki hagymásabban szereti, van, aki több zöldet kíván bele. Kísérletezd ki a saját ízlésednek megfelelőt!
- A paradicsomokat úgy a legkönnyebb meghámozni, ha forrásban lévő vízbe áztatod egy kis időre őket. A héjuk a forróságtól megpuhul és összeugrik, így játszi könnyedséggel távolíthatók el.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
Körülbelül 5 kg házi ételízesítő elkészítéséhez, mely akár 1-2 évre is elég lehet:
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg petrezselyemgyökér (fehérrépa)
- 1 kg vegyes színes paprika (tölteni való, kápia, kaliforniai stb.)
- 40 dkg zeller (egy db közepes méretű)
- 20 dkg karfiol (egy kisebb karfiolnak a fele, de még annyi se)
- 20 dkg vöröshagyma (2-4 db)
- 20 dkg paradicsom (4-5 db)
- 20 dkg karalábé (egy db közepes méretű)
- 2 fej fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 nagy csokor zellerzöld
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Számold ki pontosan a hozzáadott só mennyiségét és ne térj el tőle! Ugyanis csak a só fogja tartósítani a zöldségeket! Ha keveset teszel bele, megromlik a vegetád. Ha túl sokat, akkor pedig egészségtelen lesz a keverék. Tehát kilónként legalább 10 dkg, legfeljebb pedig 20 dkg hozzáadott sót tartalmazzon az ételízesítőnk!