Szilvás gombócot főzni
A lap korábbi változatát látod, amilyen JViki (vitalap | szerkesztései) 2011. augusztus 11., 15:09-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell szilvás gombócot főzni?: kép feltöltése)
Hogyan kell szilvás gombócot főzni?
Kevés olyan ember van Magyarországon, aki nem szereti a szilvás gombócot, és gyerekkorában nem versenyzett, hogy ki tud többet enni belőle. Bár ma már mirelit változat is kapható, a friss, édes szilvából készült házi változat verhetetlen. Az elkészítéséhez kövesd az alábbi lépéseket!
Lépések
- Készítsd el a tésztát.
- A kívánt mennyiségű krumplit enyhén sós vízben főzd meg úgy, hogy jó puha legyen.
- Ha még nem tetted, húzd le a krumpli héját, majd tedd félre, hogy kihűljön. (Amíg vársz, kimagozhatod a szilvát.)
- A kihűlt főtt krumplit nyomd át krumplinyomón, vagy villával törd össze. Ezután adj hozzá még egy kis sót (ha szükség van rá), és egy kis lisztet. Kezdd el gyúrni, és fokozatosan adj hozzá még lisztet, amíg a tészta már nem ragadós. (Ne adj hozzá egyszerre sokat, mert akkor a tészta kifőzve kemény lesz.)
- Tegyél fel vizet egy nagy fazékban a gombócoknak. Amíg elkészíted őket, épp felforr a víz.
- A kész tésztát nyújtsd ki (kb. fél centi vastagságúra). Ha sok tésztát készítettél, vagy kicsi a helyed, a tésztát oszd több részre, és csak azután nyújtsd ki.
- A kinyújtott tésztát késsel oszd fel 7-10 cm-es kockákra (attól függően, mekkora a szilva).
- Minden négyzet közepére tegyél egy kimagozott szilvát (ha nagyok a gyümölcsök, akkor csak egy felet). Ezután szórd meg őket egy kis porcukorral és fahéjjal.
- A négyzetek csücskeit felhajtva zárd a tésztába a szilvaszemeket, majd kézzel „gyurmázva” formálj gombócokat. Vigyázz, nehogy közben elszakadjon vagy kilyukadjon a tészta!
- Dobd a gombócokat a lobogó vízbe. Ha sok van, egyszerre csak annyit főzz, amennyi kényelmesen elférne az edény alján. Egy-két perc után egy fakanállal óvatosan mozgasd meg őket, nehogy leragadjanak a fazék aljára.
- Amíg a gombócok főnek, egy kevés zsiradékon piríts zsemlemorzsát. Vigyázz, mert hamar megég – amint elkezd barnulni, legjobb, ha leveszed a tűzről!
- Ha a gombócok feljönnek a víz tetejére, még egy pár percig hagyd főni, majd egy lyukas fakanállal vagy szűrővel emeld ki. Rakd a pirított morzsára, egy kicsit hagyd hűlni, majd óvatosan forgasd át a gombócokat, hogy mindenhol befedje a zsemlemorzsa.
- Szedd tányérra és szórd meg porcukorral és fahéjjal (ízlés szerint).
Tippek
- Más gyümölcsöt (barackot, meggyet) is tehetsz a tésztába, ha épp nincs szilva vagy keveset vettél. Egzotikus gyümölcsökkel (például mangóval) is kísérletezhetsz, de akkor óvatosan bánj a cukorral, és a fahéj sem illik mindegyikhez!
- Ha sok tészta marad, akkor készíts belőle nudlit: formálj kis hurkákat a krumplis masszából, főzd meg forró vízben, forgasd pirított zsemlemorzsába, és tálald porcukorral, fahéjjal meghintve.
Figyelmeztetések
- A tésztához szükséges liszt mennyiségét a krumpli fajtája is meghatározza. Szilvás gombóchoz inkább sárga héjú és húsú fajtát válassz, az könnyebben megfő, és kevésbé „vizes”. A főtt krumplit mindenképpen hagyd kihűlni, mielőtt a lisztet hozzáadnád, különben nagyon sok liszt hozzáadása után is ragadós lesz.
Amire szükséged lehet
- Krumpli
- Liszt
- Só
- Szilva (vagy más gyümölcs)
- Fahéj
- Porcukor
- Zsemlemorzsa
- Kevés zsiradék
- Só