Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Felfuttatni az élesztőt

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 30., 10:09-kor történt szerkesztése után volt. (Lépések)

Hogyan kell felfuttatni az élesztőt?

Élesztő.jpg

A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.

Lépések

  1. Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
  2. A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet.
  3. A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt.
  4. Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához.
  5. Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut a képen látható módon. És már keverheted is bele a tésztába, amiből a csodás süteményed készül.
Felfutott eleszto.JPG

Tippek

  • Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, ez eredmény ugyanaz az lesz.
  • A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
  • A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
  • Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.

Amire szükséged lehet

  • Tál
  • 2-3 dl tej vagy víz
  • Élesztő (friss vagy por)
  • Cukor
  • Türelem, hogy kivárd, míg felfut ez élesztő
  • Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt


Figyelmeztetések

  • Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
  • A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
  • Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.

Kapcsolódó videók


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk