Felfuttatni az élesztőt
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 30., 09:06-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
Hogyan kell felfuttatni az élesztőt?
A legbonyolultabb sütemények elkészítését is az alapoknál kell kezdeni. Ez sok recept esetében az élesztő felfuttatását jelenti. Azonban ez a fontos lépés sokszor okoz kisebb bonyodalmakat a konyhában. Ahhoz, hogy elsajátíthasd az élesztő felfuttatásának fortélyait meg kell ismerned az élesztő természetét, viselkedését és gyakorlatban is alkalmaznod kell ezt a tudást. Itt az idő, hogy belépj azok körébe, akik nem jönnek zavarba, ha élesztővel van dolguk.
Lépések
- Fogj egy nagyobb tálat, amelyben elegendő hely lesz a felfutott élesztő számára is, hiszen az eredeti méretnek akár háromszorosára is megnőhet.
- A tálba önts kb. 2 dl langyos tejet.
- A tejbe morzsold bele a szükséges mennyiségű élesztőt.
- Egy kávéskanálnyi cukrot adj a masszához.
- Hagyd állni 10-15 percig a keveréket, amíg az élesztő megfelelően fel nem fut.
- A felfutott élesztőt már keverheted is bele a tésztába, és készülhet a sütemény.
Tippek
- Amennyiben a recept nem kívánja meg a tej használatát, langyos vizet is használhatsz, ez eredmény ugyanaz az lesz.
- A keveréket huzatmentes helyen, szobahőmérsékleten tárold.
- A friss élesztő helyett használhatsz porélesztő is. Ebben az esetben a porélesztő hátoldalán olvasd el a használati utasítást. Illetve arra vonatkozóan is találsz tájékoztatást, hogy a porélesztő mekkora mennyiségű friss élesztőnek felel meg.
- Ha a felfuttatás nem sikerült, érdemes egy kicsit megmelegítened a keveréket, de vigyázz arra, hogy nehogy túl magas legyen a hőmérséklete.
Amire szükséged lehet
- Tál
- 2-3 dl tej vagy víz
- Élesztő (friss vagy por)
- Cukor
- Türelem, hogy kivárd, míg felfut ez élesztő
- Egy jó recept, amire használhatod az élesztőt
Figyelmeztetések
- Az élesztő tulajdonképpen egy gomba, ezért működésére nagyban hat a környezete. Ha túl forró folyadékot használsz a felfuttatásnál, akkor elpusztul a gomba, azaz nem fog felfutni az élesztő.
- A cukorral fokozod az élesztő gomba működését, azonban túl nagy mennyiségű cukor már gátlón hathat.
- Ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükséged, akkor növeld a folyadék mennyiségét is, hogy elfedje a teljes felületet.
Kapcsolódó videók