Uborkát eltenni savanyúságnak
A lap korábbi változatát látod, amilyen 5.204.77.106 (vitalap) 2014. szeptember 17., 16:48-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?)
Hogyan kell uborkát eltenni savanyúságnak?
Télen gyakran érezzük, hogy mit nem adnánk egy kis házi savanyúságért, amit gyorsan előkaphatunk. Erre jó a savanyú uborka, ami krumplis tésztához, sültekhez, és pörkölthöz ideális savanyúság.
Tippek
- Ha kovászos uborkát is szeretnétek készíteni, olvassátok el ezt a cikkünket.
- Az uborka tisztításához a mosogatószivacs dörzsi oldala a legtökéletesebb.
- Az uborkák szárát vágjuk le, egy pici csonkot hagyjunk.
- Viszonylag vékony, max. 10-12 cm hosszú uborkát vegyünk, de legyen közte apróbb is.
- Azért hagyjuk lezáratlanul az üvegeket, hogy „kiforrja” magát, így biztosan nem romlik meg.
- Zárható tetejű műanyag vödörben is elrakható ezzel az eljárással az uborka, s ha vettünk ki a vödörből uborkát, rakhatunk a helyükre újabbakat. Arra ügyeljünk, hogy ne zsíros kézzel nyúljunk a vödörbe, és mindig nagyon tiszta uborka kerüljön bele!
- A svéd uborkához nagyobb uborkákat is felhasználhatunk, amelyeket egészben üvegben nem tudunk tartósítani.
Amire szükséged lehet
A hideg savanyú uborkához:
- 2 liter hideg csapvíz
- 3 dl 20 %-os vagy 6 dl 10 %-os ecet
- 7 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál só
- 1 szem szegfűbors
- 7 szem feketebors
- pár szem mustármag
- pár szem koriander
- 1 teáskanál nátrium-benzoát (a szalicilt állítólag kivonták a forgalomból)
- 1 teáskanál borkénpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- kapor
- pár babérlevél
A svéd uborkához:
- 4 kg uborka
- Megtisztítva mérve egy kg ép vöröshagyma
- 8 dl (nem dkg!) kristálycukor
- 1 dl (nem dkg!) só
- 4 dl 20 %-os ecet
- 1 mokkáskanál nátrium-benzoát
- 1 mokkáskanál kénpor
Figyelmeztetések
- Csak egészséges uborkákat használjunk, amelyiken sárga pöttyöt látunk, ne tegyük bele az üvegbe vagy a vödörbe!
- Az uborkát ne tisztítsuk körömkefével, mert megsérülhet, és akkor megromlik az egész üveggel vagy vödörrel!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept