Maceszgombócot készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Wezo (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 1., 07:44-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell {{PAGENAME}}?)
Hogyan kell Maceszgombócot készíteni?
A macesz vagy pászka, egy klasszikus zsidó ételkülönlegesség, ami valójában kovásztalan kenyeret jelent. Többféle felhasználási módja létezik, de ezek közül talán a legismertebb a levesbetétként felhasznált maceszgombóc. A nagymamám által készített gombóc receptje sajnos hiányosan maradt fenn, de a lényeges pontok megvannak.
Lépések
- A maceszt két részre osztjuk.
- Az egyik felét kevés hideg vízbe áztatjuk, a másik felét később apróra zúzzuk.
- Egy keverőedényben a tojást összekeverjük a libazsírral úgy, hogy kicsit habos legyen.
- Ehhez hozzáadjuk a vízben áztatott pászkát és jól összedolgozzuk
- Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyem zölddel (utóbbi nem kötelező).
- A különleges összetevő a lereszelt gyömbér, amit szintén hozzáadunk.
- Egyes receptekben az elején csak tojássárgájával keverik össze a zsírt, és ennél a pontnál a felvert tojásfehérjével kicsit fellazítják a tésztát.
- Ekkor az összetört maceszt hozzáadjuk az eddig elkészült masszához, de csak annyit, hogy összeálljon a tészta.
- Nagymamám ekkor kicsi, golflabdaméretű gombócokat gyúrt és hagyta őket állni 4 órán keresztül. Az interneten fellelt receptek ennél rövidebb fél-egy órás állásokat ír.
- Ezután a pihentetett gombócokat ki kell főzni, klasszikusan abban a forró húslevesben, amihez készítettük.
- Majd megesszük! :)
Tippek
- Libazsírt kell használni.
- Ha túlságosan kemény lenne a gombóc, akkor legközelebb fellazítható ásványvízzel, tojásfehérjével
- A gombócokat vizes kézzel gyúrjuk, hogy ne ragadjon a kezünkre
Amire szükséged lehet
- 20-25 dkg pászkára, attól függően mennyi összetörtet vesz fel a tészta
- 4 evőkanál libazsírra
- 4 tojásra
- Sóra
- Borsra
- Reszelt gyömbérre
- Esetleg petrezselyemzöldre
- Húslevesre
Figyelmeztetések
- Elsőre nem biztos, hogy sikerül eltalálni a pontos arányokat