Bruschettát készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. július 14., 15:41-kor történt szerkesztése után volt.
Szerkesztés Hogyan kell bruschettát készíteni?
A bruschetta egy könnyed olasz étel, melyet hidegen, előételként fogyasztanak. Elkészítése hihetetlenül egyszerű és gyors. Eredetileg csak a pirítós, a fokhagyma és az olívaolaj hármasára épült, de ma már sokféle változata létezik. Legismertebb és leghétköznapibb a paradicsomos feltétű, melyet most ismertetni fogunk.
Szerkesztés Lépések
- Készítsük elő az alapanyagokat! Mossuk meg a paradicsomokat, és egyúttal távolítsuk el a csumáját is. Pucoljuk meg a kellő mennyiségű fokhagymát is.
- Vágjuk apróra a paradicsomot és a fokhagymát! Utóbbit fokhagymanyomóval is megoldhatjuk, a lényeg, hogy a lehető legapróbb kockákra szeljük a paradicsomot. A fokhagyma csak a pikáns íze miatt elengedhetetlen.
- Aprítsuk fel a friss bazsalikomleveleket is!
- Tegyük egy tálba az eddigi hozzávalókat!
- Öntsük rá az extra szűz olívaolajat, majd ízesítsük sóval és borssal!
- Keverjük össze és hagyjuk állni legalább 1 órát!
- Közvetlen fogyasztás előtt pirítsuk meg a kenyérszeletek mindkét oldalát!
- Végül tegyünk bőven a paradicsomos raguból a kenyérszeletekre!
Szerkesztés Tippek
- Az olaszos íz fokozásához a fűszerezéskor használhatunk még egy csipetnyi oregánot is a szárított verzióból, vagy a szintén frisset, de akkor ezt is aprítani kell a bazsalikommal együtt.
- Ha nincs időnk állni hagyni a ragut az összeérés érdekében, akkor olaj nélkül keverjük össze a paradicsomot a fűszerekkel. Ebben az esetben az olívaolajat majd a tálaláskor, közvetlenül a kenyérre öntsük és csak azután tegyük rá a ragut.
- Extraként tehetünk rá mozzarellát is a ragus kenyérszeletekre.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- 4 db paradicsom
- 1-4 gerezd fokhagyma, ez ízlés kérdése
- 2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- friss bazsalikom, kb 8 levél
- oregano, lehet friss is és szárított is
- kevés só
- őrölt bors ízlés szerint
- 6-8 kenyérszelet
- szeletelt mozzarella sajt
Szerkesztés Figyelmeztetések
- A fokhagyma rendkívül erős fűszerszerű zöldség, sokan nem szeretik intenzív íze miatt, ezért először inkább kevesebbel dolgozzunk!
Szerkesztés Kapcsolódó videók
Angolul tudóknak, vagy aki szeretne képi segítséget, azoknak itt egy remek videó Laura Vitale-től. Ő használ lilahagymát is, de ez is tulajdonképpen csak egy extra és választható összetevő.