Tartármártást készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. július 14., 10:12-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell tartármártást készíteni?
A tartármártás a legtöbb rántott étel, különösen a rántott sajtok és a rántott halak elengedhetetlen kísérője. Könnyen elkészíthető olcsó alapanyagokból, ráadásul mindenki úgy ízesíti, ahogy a saját, a családja vagy a vendégei szájízének megfelel. Most a legegyszerűbb változatának elkészítését ismerhetjük meg.
Lépések
- Egy tálba tegyük bele a tejfölt, a majonézt, a citromlevet, a cukrot, a mustárt, egy kevés sót és egy csipetnyi fehérborsot.
- Alaposan keverjük össze őket!
- Kóstoljuk meg és ízlés szerint adagoljunk hozzá a kívánt alapanyagból, majd ismét keverjük össze alaposan!
- Ha elértük a kívánt ízt, fedjük le és tegyük állni a hűtőbe!
- Az ételekhez hidegen tálaljuk!
Tippek
Mint már említettem, változatos módon fel is turbózhatjuk tartármártásunkat, ehhez adok most pár tippet:
- Keverhetünk bele tojássárgáját is, melytől aranyló színe lesz.
- Pikánsabb íz kedvéért bármilyen, könnyedebb száraz bort is önthetünk bele. Elég pár kortynyit.
- A cukrot nyugodtan helyettesíthetjük mézzel is, viszont abból kevesebb kell!
- Lágyabb és selymesebb íz kedvéért tegyünk hozzá olívaolajat is, egy evőkanálnyit.
Amire szükséged lehet
Hozzávalók négy személyre:
- 1 pohár tejföl (2,5 dl)
- 4-6 evőkanál majonéz
- 0,5 evőkanál mustár
- 2 evőkanál citromlé
- 3 evőkanál cukor
- csipetnyi só
- csipetnyi őrölt fehérbors
Extra hozzávalók:
- 5 cl száraz fehérbor
- 1,5 evőkanál méz a cukor helyett
- 2 db tojássárgája
- 1-2 evőkanál olívaolaj
Figyelmeztetések
- Az összetevőknek érnie kell, így a legjobb, ha a főzéskor a tartármártás elkészítésével kezdjük! Még jobb, ha már előző nap megcsináljuk.
- A jó tartár hamar elfogy, így mindig gondoljunk a megfelelő mennyiségre. :)
Kapcsolódó videók
A következő videón másfajta arányokkal, de megnézhetitek, milyen egyszerű e remek szósz elkészítése.