Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Horchatát készíteni

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2014. március 31., 09:00-kor történt szerkesztése után volt. (Amire szükséged lehet)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Szerkesztés Hogyan kell horchatát készíteni?

Mandulatej.jpg

A horchata egy mandulatejből vagy rizstejből készített fűszeres üdítőital, amelyet Spanyolországban és Mexikóban készítenek. A helyi piacokon különböző ízesítésben árulják, így országonként és régiónként változik az ízviláguk is. Aki tejérzékeny vagy laktózérzékeny, annak nem újdonság a növényi tejek fogyasztása, így ez az ital az ő étrendjükbe is bátran beleilleszthető. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogyan lehet elkészíteni házilag, most tanuld meg te is, ebben nyújtunk neked segítséget.

Szerkesztés Lépések

Szerkesztés Rizsből készített horchata

  1. Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
  2. Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet, és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
  3. Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
  4. Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
  5. Adjunk hozzá egy evőkanál vaníliakivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.
  6. Keverjük össze, és tegyük be fél órára a hűtőbe.

Szerkesztés Mandulából készült horchata

  1. Daráljunk le 200 gramm héjas mandulát.
  2. A mandulaőrleményhez adjunk egy fahéjrudat, és öntsünk rá 1 liter forró vizet.
  3. Forraljuk 1-2 percig egy lábosban.
  4. Nagyon finom lyukú szűrőn keresztül öntsük át egy kannába.
  5. A leszűrt levet öntsük vissza a lábosba és tegyük vissza bele a fahéjrudat, majd forraljuk pár percig újra.
  6. Szűrjük át még egyszer, ügyeljünk rá, hogy csak tiszta mandulatej maradjon, manduladarabkák és a fahéjrúd véletlenül se.
  7. Öntsünk hozzá még 1-2 liter vizet, és tegyünk bele 300 g cukrot, majd keverjük össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).
  8. Tegyük be pár órára a hűtőbe.
Procesado horchata.jpg
  • Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját belereszelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
  • Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
  • Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
  • Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
  • A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs- és mandulatejet.
  • Érdemes egy tiszta gézt a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
  • Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.

Szerkesztés Amire szükséged lehet

Jarra horchata.png
  • 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
  • 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd
  • 1 teáskanál mandulaaroma
  • 200 g héjas mandula
  • Víz
  • Sűrített tej
  • Szűrő és bele esetleg tiszta géz
  • Turmixgép
  • Lábos
  • Kancsó
  • Reszelő
  • Kávédaráló

Szerkesztés Figyelmeztetések

  • Amennyiben tejjel gazdagítod a horchatát, akkor vedd figyelembe, hogy a tejallergiások már nem fogyaszthatják.
  • Többször szűrd át a tejet, hogy ne maradjon benne se mandula, se rizs.
  • Aki allergiás a mandulára, az nem fogyaszthatja ezt az italt!
  • Ne felejtsd el alaposan átmosni többször folyó meleg víz alatt a nyers rizst.

Szerkesztés Kapcsolódó videók


Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Mező