Horchatát készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Mező (vitalap | szerkesztései) 2014. március 27., 20:13-kor történt szerkesztése után volt. (→Mandulából készült horchata)
Hogyan kell horchatát készíteni?
A horchata egy mandulatejből vagy rizstejből készített fűszeres üdítőital, amelyet Spanyolországban és Mexikóban készítenek. A helyi piacokon különböző ízesítésben árulják, így országonként és régiónként változik az ízviláguk is. Aki tejérzékeny vagy laktózérzékeny, annak nem újdonság a növényi tejek fogyasztása, így ez az ital az ő étrendjükbe is bátran beleilleszthető. Egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogyan lehet elkészíteni házilag, most tanuld meg te is, ebben nyújtunk neked segítséget.
Lépések
Rizsből készített horchata
- Mossunk át alaposan egy pohár főzetlen, nyers hosszúszemű rizst.
- Öntsünk hozzá 5 pohárnyi szobahőmérsékletű vizet és hagyjuk benne puhulni 40-50 percet.
- Egy nagy turmixgépben daráljuk össze őket kb. 1 percen át, míg szét nem esik a rizs teljesen.
- Szűrő alatt öntsd át a rizstejet egy literes kannába, hogy a megmaradt rizsdarabok ne kerüljenek már bele.
- Adjunk hozzá egy evőkanál vanília kivonatot, egy teáskanál őrölt fahéjat vagy mandulaaromát és 2/3 pohárnyi cukrot.
- Keverjük össze és tegyük be fél órára a hűtőbe.
Mandulából készült horchata
- Darálj le 200 gramm héjas mandulát.
- A mandulaőrleményhez adj egy fahéjrudat és önts rá 1 liter forró vizet.
- Forrald 1-2 percig egy lábosban.
- Nagyon finom lyukú szőrön keresztül öntsd át egy kannába.
- A leszűrt levet öntsd vissza a lábosba és tedd vissza bele a fahéjrudat, majd forrald pár percig újra.
- Szűrd át még egyszer, ügyelj rá, hogy csak a tiszta mandulatej legyen, mandula darabkák és a fahéjrúd véletlenül se maradjanak benne.
- Önts hozzá még 1-2 liter vizet és tegyél bele 300 g cukrot, majd keverd össze (van, hogy elég csak 1 liter víz a karakteres édes-mandulás íz eléréséhez).
- Tedd be pár órára a hűtőbe.
Tippek
- Mexikóban szokás a rizstejhez 2 pohár sűrített tejet hozzáönteni, valamint egy lime héját beleszerelni, ezzel te is gazdagíthatod, sokkal krémesebb és karakteresebb lesz az íze.
- Cukor helyett használhatsz xilitet, etritet vagy bármely más természetes eredetű édesítőt, így a kalória értéke is alacsonyabb lesz, de figyelj oda az arányokra, mert ezekből lehet kicsit több kell bele.
- Tej helyett kipróbálhatod kókusztejjel.
- Amennyiben nem szeretnél várni az elkészítés után, míg lehűl kellemes hőmérsékletűre az ital, tegyél bele jégkockákat.
- A nagyobb boltokban beszerezhetünk már kész rizs és mandulatejet.
- Érdemes egy tiszta géz a szűrőbe belerakni, így a leghatékonyabban tudod a megmaradt darabokat átszűrni.
- Van, hogy a rizs elbír 2-3 órás áztatást is, míg picit megpuhul.
Amire szükséged lehet
- 1 pohár nyers hosszúszemű rizs
- 300 g vagy 2/3 pohár cukor/édesítő
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
- 1 teáskanál őrölt fahéj vagy egy egész fahéjrúd
- 1 teáskanál mandulaaroma
- 200 g héjas mandula
- Víz
- Sűrített tej
Figyelmeztetések
- Amennyiben tejjel gazdagítod a horchatát, akkor vedd figyelembe, hogy a tejallergiások már nem fogyaszthatják.
- Többször szűrd át a tejet, hogy ne maradjon benne se mandula, se rizs.
- Aki allergiás a mandulára, az nem fogyaszthatja ezt az italt!
- Ne felejtsd el alaposan átmosni többször folyó meleg víz alatt a nyers rizst.
Kapcsolódó videók