A 2008-as ország tortát elkészíteni
Hogyan kell a 2008-as ország tortáját elkészíteni?
A „Magyarország Tortája” címre a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortájáé lesz a „Magyarország Tortája” cím. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. 2008-ban a Szatmári szilvatorta lett az ország tortája cím győztese, amit Zila László mestercukrász készített el. Egy igazi kuriózum, melyben a szilva, a csoki, a marcipán és a szilvapálinka a főbb domináló íz. Tanuljuk meg, hogyan kell egy 16 szeletes Szatmári szilvatortát elkészíteni.
Lépések
A piskóta elkészítése
- 340 g aszalt szilva
- 60 ml Casino Rum
- 70 g finom dió
- 120 g vaj
- 120 g porcukor
- 120 g egész tojás
- 140 g liszt
- 5 g sütőpor
- 5 g fahéj
- 7 g citromhéjreszelék
- 3 g só
- 1 db vaníliarúd
- Az aszalt szilvát kockázzuk fel, közben egy edénybe forraljunk vizet, majd amikor felforrt a víz, rakjuk bele a szilvát. Figyeljünk rá, hogy csak addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul, nem szabad teljesen megfőzni,hanem csak addig, hogy még picit roppanós legyen.
- Amikor kész, szűrjük le a szilvát és rögtön hideg víz alatt hűtsük le.
- Az egész tojásokat üssük bele egy edénybe és kaparjuk bele a vanília rúd belsejét.
- A szilvát rakjuk bele egy lábosba és öntsük rá a rumot.
- Keverjük ki nagyon habosra a vajat a porcukorral, amikor már krémes állagú az a megfelelő. Utána tegyük hozzá a tojáskeveréket, és addig habosítjuk folyamatos keveréssel egy habverő segítségével, amíg nagyon könnyű krémmé nem válik. Ha minden munkafolyamatot a megfelelő időben, és hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.
- A felhabosított alapot öntsük rá a szilvára, majd laza keveréssel dolgozzuk össze az előre összekevert szárazanyagokat. Mind addig keverjük, míg sima, csomómentes tésztát nem kapunk. Vigyázzunk rá, hogy nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válhat.
- A kész tésztából három 340 g-os adagot tudunk kimérni, amiből 23 cm átmérőjű és 1 cm magas lapokat alakítsunk ki egy sütőlapra, és 210 °C-on 10 percig süssük készre őket.
- Amint kisültek a piskóták, tegyük ki egy rácsra, a tetejüket szórjuk meg cukorral és fordítsuk meg őket.
A marcipánkrém elkészítése
- 130 ml tej
- 100 g tojássárgája
- 100 g marcipán
- 11 g keserű marcipán
- 22 g cukor
- 130 g tejszínhab
- 30 g főzött zselatin
- A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
- Reszeljük le a marcipánokat és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejhez.
- A maradék tejjel (1/3 rész) a tojássárgáját alacsony lángon és folyamatos keverés mellett krémes állagot kell, hogy kapjunk. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
- Főzzük ki a zselatint, kb. 150 ml vízzel oldjuk fel.
- Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a marcipánkrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
A csokikrém
- 90 ml tej
- 100 g tojássárgája
- 30 g kakaó massza
- 60 g cukor
- 100 g tejszínhab
- 20 g főzött zselatin
- A tej 2/3 részét a cukorral alacsony lángon forraljuk fel.
- Adagoljuk hozzá a kakaómasszát és a tejjel 1/3 részével összekevert tojást.
- Addig főzzük alacsony lángon és folyamatos keverés mellett, míg be nem sűrűsödik és krémes állagú nem lesz. Vigyáznunk kell, mert könnyen leéghet. Amint kész a két tejes alap, akkor egy botmixerrel turmixoljuk össze őket.
- Főzzük ki a zselatint kb. 100 ml vízzel oldjuk fel.
- Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük hozzá a csokikrémet és végül a feloldott zselatint. A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!
Szilvapálinkás szirup
- 30 ml eredeti szilvapálinka
- 30 ml cukorszirup (50 %-os)
- Keverjük össze a két hozzávalót.
A torta összeállítása
- A mind 3 piskótát kenjük meg a pálinkás sziruppal és 50 g házi szilvalekvárral, majd hintsük meg pörkölt finom dióval (laponként 20g).
- Egy tortalapra egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas tortakarikát rakjunk rá.
- A karikába helyezünk egy megkent piskótát és csokikrém nagy részét egyenletesen kenjünk rá, viszont kb. 30 grammot hagyjunk a tetejére.
- Ráhelyezzük a következő piskótát, majd rákenjük a marcipánkrém háromnegyed részét.
- Az elkent krémre rétegezzük a harmadik piskótát, amit a maradék marcipánkrémmel kenjünk meg, és a csokikrémmet öntsük rá, oszlassuk el egységesen és márványosítsuk a felületét (dermedjen meg).
- Tegyük hűtőbe kb. 3 órára, hogy kellően megdermedjen, osszuk fel 16 szeletre, és a szeletek végét felvert tejszíncsókokkal, aszalt szilvával, valamint az oldalát tejszínhabbal és pörkölt szeletelt mandulával díszítjük.
Tippek
- Ne keverjük ki előre a krémeket, csak akkor és csak azt, amit éppen töltünk.
Amire szükséged lehet
- Alapanyagok és eszközök
- 23 cm-es tortakarika
Figyelmeztetések
- A zselatint és a tejszínhabot csak közvetlen a torta összeállítása előtt készítsük el!