A 2012-es ország tortát elkészíteni
Hogyan kell a 2012-es ország tortáját elkészíteni?
A „Magyarország Tortája” címére a pályázatot a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és Magyarország Kormánya hirdeti meg minden évben az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A pályázatot 2007 óta írják ki, és a szakmai zsűri döntése után teszik közzé a nyertes tortakülönlegességet és annak a receptjét. A zsűri minden évben az innovatív és kreatív ötletekkel megalkotott tortákat díjazza, amelyek hűen tükrözik a magyaros ízvilágot és alapanyagokat. Az elismert mestercukrászokból álló szakmai zsűri döntése alapján a győztes cukrászat tortája lesz a „Magyarország Tortája” cím az évi egyetlen és örökös birtokosa. Az egyedi tortakülönlegesség közel 300 cukrászdában kapható augusztus 20-ától országszerte, s a cukrászdák csak az eredeti receptúra alapján készíthetik el a süteményt. Az év tortája címre évről-évre egyre több cukrászda pályázik, a 2012-es évben már több mint 35 torta közül válogatott a neves zsűri, hogy megtalálják Magyarország az évi győztes tortáját. 2012-ben a Szabolcsi almás máktorta nyert, aminek a megalkotója Pintér Zsolt, veszprémi cukrászmester. Vastag mák- és almaréteg, könnyed tejszín, fahéj és vanília keverékének összhangja érvényesül a tortában. Tanuljuk meg hogyan kell egy 16 szeletes Szabolcsi almás máktortát készíteni!
Lépések
Tészta elkészítése
- 500 g tojásfehérje
- 330 g kristálycukor
- 200 g darált, hőkezelt mák
- 70 g édes morzsa vagy darált háztartási keksz
- 150 g hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared )
- 1 db citrom reszelt héja
- A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
- Tegyük egy lapos tálba a mákot, a morzsát, a citromhéjat és a reszelt almát, s keverjük össze őket, majd utána óvatosan adagoljuk hozzá a felvert tojásfehérjét, amivel forgassuk össze.
- Egy kiolajozott, lisztezett sütőlapra 6 db dobostorta vastagságú tortalapot készítsünk.
- 200 fokon, 12-14 percig süssük készre és amikor kivettük, még melegen vágjunk alá, és ha kihűlt egy tortakarikával formázzuk ki a 6 tortalapot.
A krém elkészítése
- 6 dl 2,8%-os zsírtartalmú tej
- 130 g cukor
- 70 g kukorica keményítő
- 3 db tojás sárgája
- fél vaníliarúd
- 2,5 dl tejszínhab
- Kis tejjel keverjük csomómentesre a keményítőt és a tojássárgájákat.
- A maradék tejbe tegyük bele a cukrot és a kikapart vaníliarúd belsejét, majd a alacsony lángon, folyamatos keverés mellett öntsük bele a keményítős tojást, míg be nem sűrűsödik. Krémes állagra van szükségünk, viszont egy sűrűbb krémet kell kapunk.
- Ha kihűlt a krém, óvatosan a felvert tejszínt keverjük hozzá (használjunk 35 %-os zsírtartalmú tejszínt).
Az almatöltelék elkészítése
- 0,5 kg reszelt hámozott alma (Jonatán vagy Idared)
- 50 g vaj
- 50 g cukor
- 0,5 dkg őrölt fahéj
- fél citrom
- Hámozzuk meg az almát, majd reszeljük le, s a cukorral, a fél citrom levével, és a fahéjjal vajon pároljuk meg és hűtsük le, ha elkészült.
A torta összeállítása
- A kihűlt 6 db tortalapot felváltva rétegezzük a krém- és almatöltelékkel.
- Az első tortalapra tegyünk egy rétek krémet, majd erre rá egy újabb tortalap almaréteggel, majd egy krémes lap jöjjön. Addig csináljuk, míg mind a 6 lap elfogy.
- Az utolsó tetejére már csak krémet kenjünk, valamint a tortát is vonjuk be a krémmel körbe.
- Díszítésnek a torta alját fedjük be mákkal, a tetejére pedig a maradék krémből kis habcsókokat nyomjunk ki a 16 szelet elejére, és mákba mártott, vékonyra vágott és kicsit megpárolt almaszeleteket tegyünk a habcsókok mellé, valamint a torta közepébe kör alakba mákot szórjunk.
Tippek
- Vaníliarúd helyet használhatunk 1 csomag vaníliás cukrot.
- Ha nincs kukoricakeményítő otthon, ugyan olyan jó a vaníliás puding is.
- A tortalapokat akár 1 nappal előbb is kisüthetjük, a hűtőben tökéletesen eláll.
Amire szükséged lehet
- Alapanyagok
- Karika alakú tortaforma
- Habverőgép
- Lábas, edények
Figyelmeztetések
Kapcsolódó videók