Humuszt készíteni
Hogyan kell humuszt készíteni?
Szerencsére kezdjük újra megismerni ezen köretek egészségünkre gyakorolt pozitív hatását és beilleszteni az étkezéseinkbe. Ha azt halljuk, hogy humusz, falafel, talán már ismerősen cseng számunkra az alapanyaga is: vagyis a csicseriborsó. Igen hasznos és tápláló hüvelyes babféle, amely többek között gazdag B1, B6 és E vitaminokban, valamint vasat, magnéziumot, cinket és folsavat is tartalmaz. Ezen felül megfelelő arányú fehérje, szánhidrát és rost forrás, ami segíti az emésztést, illetve a triptofántartalma miatt ajánlják depresszióban, kimerültségben. Ráadásul glutén- és laktózmentes, így liszt formájában még helyettesíthető is a búzaliszt vele. Számos felhasználási formája van a csicseriborsónak: krém (humusz), fasírt (falafel), sima köret, avagy főzelék formában - hazánkban főként humuszként és falafelként találkozhatunk vele. Kicsit változatosabbá és színesebbé tehetjük a szokványos vajas szendvics készítését, ha rá humusz krémet kenünk és azzal gazdagítjuk. A boltban lehet már kész formában is kapni, de sajnos az ára is elég borsós, nem beszélve a tartósítószerekről, amit beletesznek. Viszont az otthonunkban, pár alapanyagból egyszerűen elkészíthetjük a humuszt
Lépések
- Szedjük össze az alapanyagokat, a humusz készítéséhez nem kell sok hozzávaló.
- 300 g csicseriborsó
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 citrom vagy lime
- 2 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál szezámpüré (tahini)
- só és bors
- A csicseriborsót beszerezhetjük már beáztatott konzerves dobozban, avagy még kemény natúr csomagolásban.
- A tahini készítése: ha nem tudunk szezámkrémet szerezni, készítsük el mi otthon.
Hozzávalók:
- 2-3 csomag szezámmag
- 2-3 teáskanál pirospaprika
- só
- olívaolaj
- Elkészítés:
- serpenyőben pirítsuk meg a szezázmagokat
- öntsük bele egy kávédarálóba és daráljuk le
- egy kistányérba öntsük ki, és a paprikázzuk, sózzuk meg
- folyamatosan lassú adagolással adjunk hozzá annyi olívaolajat, hogy felszívja és addig kevergessük, míg krémes állagú nem lesz
- A csicseriborsó főzése: a hipermarketekben kaphatunk már beáztatott főzésre kész csicseriborsót, viszont ha a natúr formáját kapjuk csak, szükséges lesz előáztatni.
- A kemény nyers csicseriborsót hideg vízben kb 10-12 órát áztassuk
- Szűrjük le (a konzerves változatot is), és öntsünk rá bőségesen vizet, sózzuk, s majd alacsony lángon 60-90 percet főzzük, és a főzővizet tegyük félre, ne öntsük ki
- A humusz elkészítése
- Tegyük a már megfőtt csicseriborsót egy mélyebb tálkába
- Szeleteljük fel a fokhagymákat
- Turmixoljuk össze a csicseriborsót a fokhagymaszeletekkel és folyamatos adagolással öntsük hozzá az olívaolajjal, addig míg krémes nem lesz
- Adjunk hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, a szezámkrémet és a citrom levét, s turmixoljuk tovább
- A végén sózzuk, borsozzuk ízlés szerint
- Ha túl sűrű, még a főzőléből adhatunk hozzá apránként
- Létezik egyéb változat is: a szezámkrémet helyettesítik joghurttal, vagy az olívaolajat vajjal, illetve zöld fűszereket szoktak még bele rakni. Aki szereti a kicsit erősebb, csípősebb ízeket, kipróbálhatja csilivel is.
Tippek
- Érdemes főzés közben ellenőrizni a csicseriborsót, hogy mennyire puha
- Ha szódabikarbónát teszünk az áztató vízbe, előbb fog megfőni
Amire szükséged lehet
- Csicseriborsó
- Fokhagyma
- Citrom
- Olívaolaj
- Szezámkrém (tahini)
- Só, bors
- Botmixer
- Kávédaráló