Szőlőbefőttet készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 16:55-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni?)
Szerkesztés Hogyan kell szőlőbefőttet készíteni?
A szőlőből nemcsak savanykás must vagy testes bor készíthető, ha nem befőtt is, amit a téli napokon leemelhetünk a kamrapolcról és egy kis színes őszt idézhetünk vele. A szőlőbefőtt sütemények, desszertek hozzávalójaként is kiváló, de akár egy könnyed ebédként vagy vacsoráként is megállja a helyét.
Szerkesztés Lépések
- Válasszunk egészséges, nagy szemű, kemény húsú (fehér és/vagy piros) szőlőt! A fürtöket mossuk meg egymás után többször is váltott vízben, jól csepegtessük le őket, majd egyesével vágjuk le a szemeket úgy, hogy a kis szár maradjon rajt mindegyiken.
- Tegyük a szőlőszemeket jól sterilizált üvegekbe! Az üvegekbe tegyünk egy-egy evőkanál cukrot, majd töltsük fel őket forró vízzel, és zárjuk le őket.
- Főzzük, illetve dunsztoljuk a befőttet! Egy lábosba tegyünk félig vizet, állítsuk bele az üvegeket, majd az üvegekben lévő víz gyöngyözésétől kezdve kb. 5 percig gőzöljük az üvegeket, amiket aztán ebben az edényben hagyjunk kihűlni.
Szerkesztés Tippek
- A kis szárat azért kell rajt hagyni a szőlőszemeken, mert azok így maradnak teljesen hibátlanok, a befőtt pedig nem romlik meg.
- Mutatós és ízletesebb befőttet kapunk, ha vegyesen (váltakozva) teszünk az üvegekbe fehér és piros szőlőszemeket.
- Az üvegekbe a cukor mellett szegfűszeget is tehetünk.
- Aki biztosra akar menni a tartósítást illetően, az használhat tartósítószert is.
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- 1 kg leszemezett (fehér és/vagy piros) szőlő
- 35 dkg kristálycukor
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Egészséges, hibátlan, kemény húsú szőlőszemeket használjunk!
- Ne főzzük túl a befőttet, mert a szőlőszemek megrepednek!
- Ügyeljünk arra a befőtt készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt.
Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól