Ribizlizselét készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 16:05-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell ribizlizselét készíteni?)
Hogyan kell ribizlizselét készíteni?
A zselé elkészítése időigényesebb folyamat, mint a lekvár- vagy a dzsemfőzés, de a gyümölcszselé sokoldalú felhasználási lehetősége kárpótolni fog minket. Például a ribizliből készült áttetsző, pikáns zselé kiváló vadhúsok mellé, megvajazott kenyérre vagy kalácsra kenve és sütemények töltelékeként.
Lépések
- Mossuk meg a ribizlit, majd szemezzük le róla a bogyókat!
- A ribizliszemeket víz hozzáadásával főzzük addig, amíg a bogyók szét nem nyílnak!
- Tegyünk egy apró lyukú szűrőt egy edény tetejére! Öntsük a szűrőbe a sűrű ribizlipépet, és hagyjuk, hogy a leve magától lecsepegjen! Ennek kivárása sokáig is eltarthat, de csak így lesz szép átlátszó a zselé.
- Mérjük meg a kapott ribizlilevet, és adjunk hozzá megfelelő mennyiségű (literenként 80 dkg) cukrot, majd főzzük kb. 15 percig!
- Csepegtessünk egy keveset a még folyós zseléből egy tányérra! Ha kihűlve megdermed, akkor már nem kell tovább főznünk.
- Adagoljuk az elkészült ribizlizselét tisztára mosott, kisebb befőttesüvegekbe! A megtöltött üvegek tetejére szórjunk késhegynyi tartósítószert, majd alaposan csavarjuk rá a tetejüket. Fordítsuk őket 5-10 percre fejtetőre, hogy kiszoruljon belőlük a levegő, majd száraz dunsztban, tehát párnák, takarók között hagyjuk fokozatosan kihűlni.
Tippek
- Egy villa segítségével könnyebben leszemezhetjük a bogyókat a ribizlifürtökről.
- Ha teljesen átlátszó zselét szeretnénk, akkor ne passzírozzuk át a ribizlipépet a szűrön, csak hagyjuk, hogy magától lecsepegjen a leve. Dzsemes változathoz viszont passzírozzuk át nagyobb lyukú szűrön a pépet, de a magok lehetőleg ne kerüljenek át.
- Citromfűvel vagy korianderrel is megbolondíthatjuk a ribizlizselét. (A recepteket lsd. a Kapcsolódó forrásokban, hivatkozásokban)
Amire szükséged lehet
- 1 kg ribizli
- 3 dl víz
- cukor (1 l léhez 80 dkg)
- késhegynyi tartósítószer
Figyelmeztetések
- Csak szép, egészséges ribizliszemeket használjunk!
- Ügyeljünk arra a zselé elkészítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a zselé.
- Tároljuk hűtőszekrényben a felbontott üveget!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
- Ribizlizselé citromfűvel
- Korianderes ribizlizselé