Sajtkrémes hagymalevest készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Andi02 (vitalap | szerkesztései) 2011. június 15., 15:28-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell sajtkrémes hagymalevest készíteni?
A hagymaleves és a sajtkrémleves külön-külön is nagyon finom, de együtt még ennél is jobb. Ráadásul mindössze 20 perc alatt készen van, ezután már csak a dicséretek besöprése a dolgunk. Az alábbi receptben megadott mennyiségek 4 főre szólnak.
Lépések
- A hagyma előkészítése: Kb. 50 dkg hagymát és a 1 szál póréhagymát megpucolunk, megtisztítunk, majd felkarikázunk.
- Párolás: Vajon (vagy ha jobban szeretjük, sütőmargarinon), fedő alatt, kis lángon üvegesre pároljuk a hagymát és a póréhagymát.
- Felengedés: A megpárolt hagymát kb. 1,5 liter vízzel felengedjük, hozzáteszünk egy húsleveskockát, majd sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük.
- Jöhet a sajtkrém: Adjunk a leveshez 15-20 dkg natúr krémsajtot, majd alaposan főzzük össze, amíg a krémsajt teljesen feloldódik!
- A kísérő előkészítése: 8 szelet kenyeret megszórunk reszelt sajttal (esetleg szeletelt sajtot teszünk rá), majd sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
- Tálalás: A levest melegen fogyasszuk! Szedjük át egy szép tálba (persze egy szokásos vasárnapi ebéden ez a lépés elhagyható), majd tálaljuk fel! A kenyeret mellé fogyasszuk! Jó étvágyat!
Tippek
- A sárgás színű vaj szép színt kölcsönöz a levesnek, ezért margarin helyett jobb azt használni.
- Aki nagyon szereti a sajtot, a feltálalt meleg levesbe reszelt sajtot is szórhat. A felolvadt sajt még finomabb ízt ad az ételnek.
- Ha nem szeretnénk kenyeret fogyasztani a leves mellé, helyette levesgyöngyöt is felszolgálhatunk, ami a levesbe szórva szintén nagyon ízletes.
Amire szükséged lehet
- 50 dkg vöröshagyma
- 1 szál póréhagyma
- 8 szelet kenyér (esetleg levesgyöngy)
- 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
- 1 húsleveskocka
- 15-20 dkg natúr krémsajt (natúr)
- 15 dkg trapista (vagy más sajt, amit szeretnénk ráolvasztani a kenyérre)
- só
- bors
- 1,5 l víz
Figyelmeztetések
- A hagyma párolásakor vigyázzunk, hogy nehogy megbarnuljon, csak pároljuk meg! Különben nem lesz olyan szép színe a levesnek, és az ízét is kicsit kesernyéssé teheti.
- A húsleveskocka és a sajtkrém is sós lehet, ezért a sózással óvatosan bánjunk!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Családi recept