Bólét készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 30., 16:39-kor történt szerkesztése után volt. (→Spanyol bólé)
Hogyan kell bólét készíteni?
A bólé igen kedvelt itala a családi, baráti összejöveteleknek, ugyanis számos variációja létezik, így mindenki megtalálhatja a számára ideálisat. A legfőbb alapanyaga valamilyen gyümölcs(ök), alkoholos változatába kerülhet pezsgő, bor, illetve likőr, alkoholmentes változatát pedig üdítőként a gyerekek is nyugodtan fogyaszthatják. A bólé előnye, hogy szinte bármilyen gyümölcsből és italból elkészíthetjük, és a buli előtti utolsó pillanatban is gyorsan „összedobhatjuk”.
Lépések
Spanyol bólé
- Mossuk meg alaposan a narancsokat és a citromokat, majd héjastól daraboljuk fel őket és szórjuk őket egy mély üvegtálba!
- Keverjük el a mézet a vörösborban, és öntsük hozzá a narancslikőrt, majd a keveréket öntsük a narancs- és citromdarabokra!
- Tegyük legalább egy órára hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztás előtt pedig öntsük fel a félédes pezsgővel!
Vaníliás bólé
- Csepegtessük le és kockázzuk fel apróra a konzerv barackot, majd tegyük egy mély tálba és öntsük rá a baracklevet, az ananászlevet és a pezsgőt!
- Keverjük a lében úszó barackdarabokhoz a vanília fagylalt felét még tálalás előtt, és hagyjuk egy kicsit megolvadni!
- Kanalazzuk poharakba a fagylalt másik felét, és merjük rá a bólét!
Alkoholmentes bodzabólé
- Hámozzuk meg a narancsot, az almát és az epret (ha az eper mirelit, akkor csöpögtessük le) pedig mossuk meg alaposan!
- Szeleteljük össze a narancsot és az almát, és az eperrel, valamint a konzerv ananásszal és annak levével együtt tegyük őket egy mély tálba!
- Karikázzuk bele az alaposan megmosott lime-ot, majd öntsük bele a bodzaszörpöt és tépkedjük bele a mentaleveleket!
- Tegyük néhány órára hűtőszekrénybe a félig kész bólét, fogyasztása előtt pedig öntsük fel ásványvízzel!
Tippek
- Alkoholmentes bóléhoz alkoholmentes pezsgőt is használhatunk.
- Gyerekeknek szánt bólét gyerekpezsgővel is készíthetünk.
- Mély tálban és egy merőkanállal is „tálalhatjuk” a bólét, így mindenki tud magának merni.
- Kifejezetten bólénak szánt kancsót/edényt és poharakat is beszerezhetünk.
- Pezsgőspohárban vagy borospohárban is kínálhatjuk a bólét, amelynek a szélét nedvesítsük be citromlével és mártsuk a pohár szélét kristálycukorba (krusztázott pohár), illetve tegyünk rá egy jellegzetes gyümölcsdarabot.
Amire szükséged lehet
- Spanyol bóléhoz:
- 4 narancs
- 2 citrom
- 2 üveg édes vörösbor
- kevés méz
- 1 dl narancslikőr
- 1 üveg félédes pezsgő
- Vaníliás bóléhoz:
- 2 konzerv (kb. 60 dkg) hámozott őszibarack
- 2 l baracklé
- 2 l ananászlé
- 2 l vanília fagylalt
- 2 üveg pezsgő
- Alkoholmentes bodzabóléhoz:
- 2 narancs
- 2 zöldalma
- 1 doboz eper - lehet mirelit is
- 1 doboz ananászkonzerv
- 1 lime
- 2 dl bodzaszörp
- 2 ág friss menta
- 2 l ásványvíz
Figyelmeztetések
- A bóléhoz mindig frissen, közvetlenül a fogyasztása előtt adjuk a pezsgőt/ásványvizet!