Aszalt szilvás csirkemellet készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 4., 14:10-kor történt szerkesztése után volt. (→Kapcsolódó források, hivatkozások)
Hogyan kell aszalt szilvás csirkemellet készíteni?
Az étel lényege: rétegelt csirkefalatkák, szalonna övezte, aszalt gyümölcsök borította jénai tálban. Nem állítom, hogy a legolcsóbb étel lenne, de hát egyszer van karácsony egy évben. Az elkészítése nagyon egyszerű, amíg a hús sül, készíthetjük a köretet, vagy az ünnepi menü egyéb fogásait.
Az eredmény mennyei, mindenkinek bátran ajánlom.
Lépések
- Kibéleljük a jénai tálunkat a bacon szalonnával.
- Elkezdjük rétegezni felváltva a sajtot, valamint a tojásban megforgatott húst, és közé szórjuk a kedvenc aszalt gyümölcsünket.
- A legvégén behajtogatjuk a bacon szalonna szeleteket, de a szalonna alá rakjunk füstölt tarját vagy parasztsonkát is.
- Fóliával beborítjuk, 1 órán keresztül rajta hagyjuk, úgy sütjük.
- Levéve róla a fóliát, megint kb. 1 órán keresztül kell sütni.
Tippek
- Lehet a sorokba füstölt tarját is rétegezni, a lényeg, hogy sajt minden soron legyen, mert ez az összekötő anyag.
- Köretnek rizottórizst, vagy bulgurt ajánlok almakockákkal és 1 dl fehérborral bolondítva.
Amire szükséged lehet
- 1 kg csirkemell, szép filigrán szeletekre vágva, klopfolni nem kell
- 50 dkg füstölt bacon szalonna
- 2 db felvert tojás, őrölt szerecsendióval ízesítve
- 30 dkg aszalt gyümölcs tetszés szerint (nálunk az aszalt szilva a befutó)
- 30-35 dkg reszelt sajt (fele részben füstölt, pl. karaván, fele részben trappista)
- néhány szelet füstölt tarja, vagy egy tasak parasztsonka
Figyelmeztetések
- A sütés: fél óráig 200, majd 180 fokon történjen! Másfél óra után figyeljünk oda a húsra, el ne égessük, mert a sütők különböző hatásfokkal működhetnek! (pl. légkeveréses sütőben a második óra csak kb. 40-45 perc legyen)
Kapcsolódó források, hivatkozások
Árokné Béres Anikó pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére