Francia mézes-mákos kockát sütni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. december 4., 14:04-kor történt szerkesztése után volt. (→Figyelmeztetések)
Hogyan kell francia mézes-mákos kockát sütni?
Szeretek sütni és kipróbálni új recepteket. A családban mindenki nagyon szereti a mézes alapú krémes sütiket. Az eredeti receptet kicsit átírtam, így még aromásabb.
Lépések
- Mézes lapok:
- Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojásokat és a szódabikarbónát. Utóbbitól jó habos lesz.
- A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet és tésztává gyúrjuk.
- A mézes tésztából 2 db 20x30 cm tepsi nagyságú lapot nyújtunk ki.
- A tepsi hátára sütőpapírt teszünk és a 2 mézes lapot villával megszurkáljuk, majd a tepsin megsütjük.
- Mákos piskóta:
- A tojások sárgáját a cukorral habverővel a legmagasabb fokozaton felverjük. Apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat, majd a tojások felvert habjának 1/3 részét.
- A lisztet a sütőporral és a mákkal összekeverjük, és ennek is az 1/3 részét a tojásos masszához keverjük fakanállal.
- Ezután a maradék tojáshabot (2/3 rész) és a maradék mákos liszt keveréket (2/3 rész) keverjük a masszához laza mozdulatokkal. Semmiképpen sem szabad robotgéppel, mert összetörjük a tojás habját és nem lesz laza a tészta!
- Ezt a piskóta alapot ugyanabba a tepsibe öntjük, aminek a hátán a mézeseket sütöttük. Én sütőpapírral béleltem ki a tepsit, de lehet a hagyományos módon is, vajjal és liszttel. Kb. 20 perc alatt közepes lángon sütjük.
- Krém:
- 5 dl tejet a cukorral felteszünk forrni.
- A maradék 2 dl tejben elkeverjük a pudingporokat.
- Amikor forr a cukros tej, egyszerűen beleöntjük a pudingos tejet és pillanatok alatt kész a sűrű puding. Ezután én beleteszem a vajat és a forró pudingban egyszerűen elolvad. Hagyom kihűlni.
- A süti:
- Abba a tepsibe teszem az 1. mézes lapot, amit eddig is használtam a sütés során. Erre a mézesre rákenem a pudingos krém felét. Erre kerül a mákos piskóta.
- A piskótára kenem a maradék krém 2/3 részét. Pár kanálnyit hagyok a tetejére, mert ebbe fog beleragadni a dió.
- Amikor a mákos lapomat is megkentem krémmel, rátettem a 2. mézes lapot.
- Kicsit megnyomkodtam a sütit, hogy jól összeragadjanak a lapok és a krém is egyenletesen terüljön el a lapok között.
- A maradék pár kanál pudinggal a süti tetejét kentem meg és erre szórtam a 2 maroknyi diót.
- A diót előtte ízlés szerint zsiradék hozzáadása nélkül megpiríthatjuk egy serpenyőben. Miután megszórtam dióval, olvasztott csokoládét csurgattam rá kanállal.
- Ezután a már teljesen kihűlt sütit, lefóliázva hűtőbe tettem. Pár óra múlva összeértek az ízek és megpuhult a mézes lap is.
Tippek
- Mézeskalács fűszert is érdemes a mézes lapok alapanyagához tenni, mert ettől még fűszeresebbé válik a tészta.
Amire szükséged lehet
- A mézes laphoz:
- 30 dkg liszt,
- 10 dkg cukor,
- 1 kk. szódabikarbóna,
- 4 ek. méz,
- 6 dkg vaj,
- 2 db tojás
- A mákos piskótához:
- 6 tojás,
- 18 dkg cukor,
- 3 ek. víz,
- 0,5 dl olaj,
- 12 dkg liszt,
- fél csomag sütőpor,
- 10 dkg őröletlen mák
- A krémhez:
- 7 dl tej,
- 2 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor,
- 2 tojássárgája,
- 30 dkg vaj
- A süti tetejére:
- 2 maroknyi dióbél,
- 15 dkg étcsokoládé
Figyelmeztetések
- A mézes lapok nagyon hamar megsülnek, így érdemes őket szemmel tartani sülés közben! :)
- A mákos piskóta tényleg csak akkor lesz pillekönnyű, ha betartjuk az elkészítésének módját és sorrendjét!
Kapcsolódó források, hivatkozások
Dodogné Kondrik Márta pályázata a Hogyankell.hu karácsonyi receptversenyére