Körtebefőttet készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. november 8., 13:57-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell körtebefőttet készíteni? == Ősszel a kertből vagy a piacról érdemes beszerezni néhány kiló körtét, hogy ízletes befőttet készítsünk belő…”)
Hogyan kell körtebefőttet készíteni?
Ősszel a kertből vagy a piacról érdemes beszerezni néhány kiló körtét, hogy ízletes befőttet készítsünk belőle. Egy körtebefőtt mindig jól jön a téli hónapokban. Felhasználhatjuk süteményekhez vagy ebéd utáni desszertként, könnyed vacsoraként is fogyaszthatjuk.
Lépések
Körtebefőtt szegfűszeggel ízesítve
- Készítsük elő a körtéket! Alaposan mossuk meg, majd hámozzuk meg a félérett körtéket. Ezután negyedeljük őket, vegyük ki a magházukat, majd a negyedelt körtedarabokat tegyük citromos vízbe. A citromos vízben való áztatásra azért van szükség, hogy ne barnuljon meg a körte, amíg feldolgozásra kerül.
- Főzzünk szirupot! A vízből, a cukorból, az őrölt szegfűszegből, valamint a befőtt-tartósítóból készítsünk szirupot, amelybe facsarjunk bele egy citrom levét.
- Puhítsuk meg a körtedarabokat! A szirupban pár perc alatt gyöngyözésig forraljuk a körtéket, hogy megpuhuljanak.
- Adagoljuk kisebb-nagyobb üvegekbe a körtedarabokat! Egy szűrőkanál segítségével vegyük ki a szirupból a körtedarabokat, tegyük őket tiszta üvegekbe, majd öntsük rájuk a forró szirupot és zárjuk le légmentesen az üvegeket.
- Alkalmazzunk száraz dunsztolást! Párnák, takarók között hagyjuk lassan kihűlni a forró, körtével megtöltött üvegeket.
Körtebefőtt vaníliával ízesítve
- Hámozzuk meg, vágjuk félbe, majd áztassuk citromos vízben a körtéket.
- Főzzünk szirupot a vízből és a cukorból, amelyet ízesítsünk egy kis reszelt citromhéjjal és vaníliával, majd adjunk hozzá egy kevés tartósítószert.
- Tegyük üvegekbe a körtedarabokat és öntsük fel őket a frissen főzött sziruppal!
- Dunsztoljuk nedvesen az üvegeket, azaz tegyük az üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne. Akkor van kész a befőtt, amikor a körtedarabok feljönnek az üveg tetejéig, és a víz is elszíneződik.
Tippek
- Tartósítószer használata helyett csak nedves vagy száraz dunsztolással is megfelelően tartósíthatjuk a befőttet.
- További fűszerek (pl. fahéj, ánizs, csili) hozzáadásával is kísérletezhetünk, hogy még pikánsabb körtebefőttet kapjunk.
Amire szükséged lehet
- Körtebefőtt szegfűszeggel ízesítve
- 3 kg félérett körte
- 1 l víz
- 30 dkg kristálycukor
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg
- egy citrom leve
- 1 tasak befőtt-tartósító
- Körtebefőtt vaníliával ízesítve
- 1 kg körte
- 5 dl víz
- 30 dkg cukor
- vanília
- reszelt citromhéj
- egy csipetnyi tartósítószer
Figyelmeztetések
- Mindig egészséges körtéket használjunk! Ha akadnak kisebb hibák a körtén, akkor azokat egy hegyes kés segítségével alaposan távolítsuk el!
- Ügyeljünk arra a befőtt készítése közben, hogy még egy morzsa vagy egy levéldarabka se kerüljön az üvegekbe, mert attól könnyen megromolhat a befőtt!
Kapcsolódó videók
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin 2013/6 ajándék melléklete a házi befőzés fortélyairól
- Őszi finomság - körtebefőtt