Tökmagot pörkölni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. november 6., 18:34-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell tökmagot pörkölni? == right|300px Egészséges és finom ropogtatnivaló, amit kár lenne kihagyni, ha mondjuk [http://www.hogyankel…”)
Szerkesztés Hogyan kell tökmagot pörkölni?
Egészséges és finom ropogtatnivaló, amit kár lenne kihagyni, ha mondjuk sütőtökkrémlevest készítünk.
Szerkesztés Lépések
- Kanalazzuk ki a sütőtök teljes belsejét egy tálba. Használhatod a kezedet is, ha úgy könnyebb.
- A magokat válasszuk el a sütőtök húsától. A magokat és a húst tedd egy szűrőbe, és folyó víz alatt az ujjaid között dörzsölgetve a magokat, próbáld el leválasztani a húsról.
- Sós vízben áztasd a magokat (opcionális). A sós víz inaktiválja azokat az enzimeket, melyek a magokban vannak, és irritálhatják a gyomrot, emellett eltávolításuk abban is segít, hogy minél több vitamin felszabaduljon a magból. Sokak szerint pedig az íze is sokkal jobb lesz így.
- Tölts meg egy nagyobb tálat a 2/3-áig vízzel.
- Sózd addig a vizet, míg telített nem lesz.
- A magokat tedd a vízbe, és hagyd állni 8-48 órán át.
- Öntsd ki az összes vizet a tálból.
- Papírtörlőn szárítsd meg a magokat.
- Fűszerezd meg a magokat. Itt kiélheted a kreativitásodat, de azért mi is adunk néhány ötletet:
- Szórd meg sóval.
- Bögrényi maghoz vegyél 1 evőkanál olíva- vagy repceolajat, és jól olajozd be. Adhatsz hozzá fűszereket is.
- Az olaj helyett használhatsz olvasztott vajat.
- Fűszerezd rákfűszerrel, chiliporral, Worcestershire szósszal, fokhagyma porral, Cajun fűszerezéssel vagy meríts ihletet a sós snackek fűszerezéséből.
- Csinálhatod édesre is: cukrozd, tegyél rá fahéjat és szerecsendiót.
- Jól mennek hozzá a különféle csípős szószok vagy a szójaszósz is.
- Használhatsz hozzá fokhagymaport, steak fűszerkeveréket is.
- A tökmagokat egy rétegben helyezd el egy tepsiben.
- Jöhet a pörkölés!
- Salamander sütésre (vagy broil funkció, amikor felülről jön a hő) állítsuk be a sütőt, majd melegítsük elő, majd tedd a tepsit a sütőbe kb. 10 percre. Nézd meg, hogy amikor a magvak teteje barnás lett. Ekkor vagy kivesszük, vagy megfordítjuk a magokat, és újabb maximum 10 percre visszatesszük. Ettől elég ropogós és sós lesz az íze.
- Simán süthetjük is 200 fokra előmelegített sütőben. Hagyjuk bent, amíg megbarnul (kb. 45 perc). 5-10 percenként rázzuk meg a sütőt, hogy ne égjen le.
- Mikróban: Tedd be két percre a mikróba, majd vedd ki, keverd meg, és tedd vissza 1 percre. Percenként kell kevergetni, különben megég.
- Serpenyőben: Annak érdekében, hogy egyenletesen süljön át, folyamatosan kevergessük.
- Tedd félre hűlni.
Szerkesztés Tippek
Szerkesztés Amire szükséged lehet
- sütő vagy gáztűzhely vagy mikrohullámú sütő
- serpenyő vagy tepsi
- tál
- szűrő
- tökmag
- kanál
- fakanál
- fűszerek, olaj stb.
Szerkesztés Figyelmeztetések
- Vigyázz, mert a frissen pörkölt magok megégethetik a kezed.