Tartósítani a padlizsánt

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a padlizsánt tartósítani?

Padlizsan-tartositasa.jpg

A padlizsánt több módon is lehet tartósítani, cikkünkben az erdélyi tartósítási recepttel (zakuszka) és fagyasztásával ismerkedhetsz meg.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Padlizsán tartósítása zakuszkaként

A zakuszka egy hagyományos erdélyi recept.

  1. Szerezd be a hozzávalókat: 3,5 kg padlizsán, 3,5 kg pritamin, 6 nagy fej vöröshagyma, 1 liter sűrített paradicsomlé, 5-6 babérlevél, só, bors.
  2. Sütőben süsd meg a padlizsánt. Ne feledd a héját villával megbökdösni, nehogy szétrobbanjon.
  3. A megsült padlizsánt hámozd meg.
  4. Az apróra vágott hagymát dinszteld meg némi olajon.
  5. A paprikát vágd apróbb kockákra, és egy másik edényben szintén pirítsd meg némi olajon, amíg elfő a leve.
  6. Egy nagy lábasban öntsd össze a hagymát, a paprikát és a padlizsánt, majd fűszerezd be, és add hozzá a paradicsomlét.
  7. Rendszeresen keverjük meg, nehogy leégjen.
  8. Két órán át főzzük, majd befőttesüvegekbe tegyük el.

[szerkesztés] Fagyasztott padlizsán 1.

Ez elsősorban padlizsánkrém készítéséhez használható.

  1. A padlizsánt mosd meg.
  2. Sütőben süsd meg a padlizsánt. Ne feledd a héját villával megbökdösni, nehogy szétrobbanjon.
  3. A megsült padlizsánt hámozd meg.
  4. Tedd egy zacskóba, és tedd be a fagyasztóba.

[szerkesztés] Fagyasztott padlizsán 2.

Ez esetben gyorsan kell dolgozni, különben a padlizsán megbarnul.

  1. A padlizsánt mosd meg, majd vágd le a két végét.
  2. Hámozd meg a padlizsánt, majd hosszában vágd kb. 8 mm-es szeletekre.
  3. Forralj annyi vizet, hogy egy lábasban ellepje a padlizsánszeleteket.
  4. 4 liter vízhez adj egy deci citromlét.
  5. Készíts egy tálnyi jeges vizet is, amibe szintén belefér az összes padlizsánszelet.
  6. A padlizsánszeleteket 4 percre tegyük a forró vízbe, majd gyorsan helyezd át a jeges vízbe 4-5 percre, míg teljesen elhűl.
  7. Egy szűrő segítségével öntsd le róla a vizet, majd fagyasztóban használható műanyag tálba tedd a padlizsánszeleteket. Nagyjából 9 hónapig eláll így.

[szerkesztés] Tippek

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • padlizsán
  • a tartósításnak megfelelő hozzávalók
  • tálak
  • jég
  • sütő
  • fagyasztó
  • befőttes üveg

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha a padlizsánt fagyasztás előtt nem főzöd vagy sütöd meg, akkor olyan enzimek maradnak benne, amik idővel lebontják, veszít a tápanyagokból és az ízéből is.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag