Szagtalanítani a mikrohullámú sütőt
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell szagtalanítani a mikrohullámú sütőt?
Sajnos a mikrohullámú sütő jól őrzi a szagokat – különösen például pattogatott kukorica készítése után. Ha gyakran melegítünk a mikróban, egy idő után a sokféle étel szaga összekeveredik, és meglehetősen kellemetlen lesz.
[szerkesztés] Lépések
- Először is egy általános tisztítószerrel alaposan takarítsd ki a mikrohullámú sütőt. Így majd a szagokat is könnyebb lesz eltüntetni.
- Használj friss citromot, hogy legyőzd a szagokat!
- A citromot vágd fel négy részre, és tedd egy mikróba való tálba. Önts hozzá egy bögre vizet.
- Magas fokozaton 3 percig főzd a vizet a citrommal.
- Kapcsold ki, de hagyd bent a mikróban még néhány percig.
- Szintén nagyon hatásos szagtalanító az ecet, ezt is használhatod az alábbiak szerint:
- Egy mikróban használható tálba önts egy bögre vizet és adj hozzá egy negyed bögrényi ecetet.
- Magas hőfokon addig melegítsd a mikróban, amíg el nem kezd forrni.
- Kapcsold ki, de hagyd benne még néhány órán át.
- Használj szódabikarbónát!
- Egy mikróban használható tálba tégy 1 bögre vizet és két evőkanál szódabikarbónát!
- Magas hőfokon 2-3 percig főzd a mikróban!
- Vegyük ki a tálat, és a mikrót tisztítsuk ki egy száraz törlőkendővel.
- Ha a fenti módszerek nem használtak, próbáld ki a faszenet.
- Kb. tucatnyi faszenet csomagolj be újságpapírba, majd tedd bele a mikróba.
- Csukd be a mikró ajtaját, és hagyd így néhány napig, míg az újságpapír és a faszén eltünteti a szagokat.
[szerkesztés] Tippek
- A friss citrom helyett használhatsz negyed bögrényi gyümölcslevet is.
- A hatást fokozhatod azzal, ha a citromlés vízhez adsz negyed bögrényi szegfűszeget is.
- A mikrohullámú sütőt úgy is védheted a szagoktól, hogy melegítés közben letakarod az ételt. Így az nem fröcsköl. Emellett rendszeresen tisztítsd a sütőt.
- Tisztítás után hagyjuk a mikrohullámú sütőt teljesen megszáradni, mielőtt becsuknánk az ajtaját.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- általános tisztítószer
- friss citrom
- ecet
- bögre
- szódabikarbóna
- száraz törlőkendő
- faszén
- újságpapír
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A fenti tippek annál hatásosabb, minél rövidebb idő telik el a főzés és a takarítás között. Ezért, ha olyan ételt készítünk vagy melegítünk, aminek erősebb illata van, rögtön utána alkalmazzuk a fenti módszerek egyikét.
- Soha ne használjunk fémedényeket a mikróban!