Jegeskávét készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell jegeskávét készíteni?
A kávéfanatikusok kimondottan szeretik a jegeskávét, ami a meleg nyári napok frissítője, ráadásul még élénkít is. Viszont otthon ritkán sikerül azt a tökéletes ízkombinációt elérnünk, amit a kávézókban kóstolhatunk. Pár alapszabály betartásával azonban könnyedén varázsolhatunk magunknak frappét!
[szerkesztés] Lépések
- A jegeskávé alapja és az előkészítése: rendszerint kihűtött vagy jégkockára öntött forró kávéból készítik a jegeskávét. A kávét hideg vízben is ki lehet áztatni, viszont ez folyamat jóval tovább tart, mint a forró vizes elkészítés. A hideg vizes kiáztatáshoz jó szolgálatot tehet a French Press, más néven dugattyús kávéfőző, mely itthon is egyre több helyen kapható.
- A legjobban elterjedt készítési módszer: egy marék jégkockából, egy cukorral elkevert eszpresszóból, félpohárnyi hideg vízből, botmixerrel vagy turmixgépben készített jegeskávé, mely inkább már a granita kategóriába sorolandó - a granita az olaszok kedvelt finomsága: jégkásaféleség, amit rengeteg ízben készítenek.
- Kísérletezhetünk a legjobb íz megtalálására: nem szükséges drága kávékészítő géppel rendelkeznünk az otthoni elkészítéshez. Ehhez szükségünk lesz egy erős eszpresszóra, néhány jégkockára, egy kis tejre és cukorra ízlés szerint.
- Az ital dekorációs változatai: egy perc turmixolás biztosan elegendő a jegeskávé elkészítéséhez, és már csak azon kell gondolkodnunk, hogyan díszítsük: egyesek fahéjjal, mások kakaóval, csokireszelékkel hintik meg a kávéjukat, a tejszínhab szintén opcionális lehetőség. A tejszínhabra még önthetünk gyümölcs- vagy csokiszirupot, valamint pár szem friss gyümölccsel is feldobhatjuk.
- A jegeskávé vagy frappé készítése: a frappé jellegzetessége, hogy rázva, sok-sok apró jégdarab hozzáadásával készítik egy shakerben.
- Jegeskávé különlegességek: amennyiben igazán különleges jeges csodát szeretnénk alkotni, ki lehet próbálni a kávés jégkockát, amit nagyon hosszúra felengedett kávéból készítünk. A tej, tejszínhab és fagyi nélküli eszpresszóra tegyünk hosszúkávéból fagyasztott jégkockát és egy csipet lime levet, így különleges itallal kápráztathatjuk el vendégeinket.
- A görög frappé: a görög kávékülönlegesség egy instant kávéból, cukorból, vízből, csipet tejporból és természetesen jégkockából mixelt frappé, melynek tetején gusztusos kávéhab található. Kipróbálható még likőrökkel, kakaóval, de akár vaníliafagyival is társítva - bár ez viszonylag ritka a görögöknél.
- Az olasz freddo: az olaszok egyszerűen espresso freddo-nak (freddo=hideg) vagy cappuccino freddonak nevezik a hideg kávéikat, melyeket frissen főzött kávéból készítenek és jégkockákkal ráznak fel, majd tetszés szerint ízesítik.
- A vaníliafagylaltos jegeskávé: szinte minden helyen találkozhatunk olyan jegeskávéval, melynek inkább a vaníliafagyi kávéöntettel nevet kellene adni, hiszen kávét csak nyomokban, fagyit viszont nagy mennyiségben tartalmaznak. Ezt a fagyis jegeskávét mi is elkészíthetjük otthon könnyedén: egy eszpresszót keverjünk el hosszú pohárban cukorral, tegyünk rá egy-két gombóc vaníliafagyit, nyomjunk a tetejére egy nagy adag tejszínhabot (friss tejszínből készültet), és már kész is.
- Brazil jeges csokoládé: a brazilok kakaótermelő nemzetként mit tennének a kávéjukba, mint a csokit. Elkészítése is egyszerű: a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, belekeverjük a cukrot, majd ráöntjük a kávét és felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és 10 percig főzzük. Jól behűtve, tejszínhabbal fogyasszuk.
- Epres jegeskávé: a fagylaltokat széles szájú pohárba tesszük, és ráöntjük a hideg kávét, majd tejszínhabbal díszítjük, és legvégül hozzáadjuk az eperszirupot. Eperrel és citromfű levelekkel díszítsük a végén.
[szerkesztés] Tippek
- Szerezzünk be otthonra egy speciális, külön erre a célra kifejlesztett frappé-shakert, nagyon jó szolgálatot fog tenni a nyári hónapok alatt.
- Érdemes még forrón elkeverni a cukrot a kávéban, így nem lesz gond a cukor felolvadásával.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
Alaphoz összetevők
- egy adag eszpresszó kávé
- 1 dl darált jég
- 1-2 gombóc vanília vagy csokoládé fagylalt
- tejszínhab
- csokoládéreszelék, csokoládédarabok
Görög jegeskávé
- 1 teáskanál instant kávé
- 1-2 teáskanál cukor
- kevés tej
- víz
- jég
Brazil jeges csokoládé (hozzávalók 4 főre)
- 5 dkg csokoládé (főző)
- 4 ek cukor
- 2,5 dl feketekávé (erős, forró)
- 7 dl tej
- 2 dl habtejszín
Epres jegeskávé
- 1 gombóc vaníliafagylalt
- 1 gombóc eperfagylalt
- 1,25 cl hideg feketekávé
- 2 cl eperszirup
- 2 db eper
- tejszínhab
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Amennyiben ragaszkodunk a tejszínhez, mindenképpen háztáji termékkel dolgozzunk, olyannal, melynek legalább harmincszázalékos a zsírtartalma.
- Ami még nagyon fontos, az a jó minőségű kávé kiválasztása - hétszáz forintos áron már találhatunk az üzletekben százszázalékos Arabica kávét.