Fűszeres kávét készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell fűszeres kávét készíteni?
A jól megszokott kávék (espresso, hosszú kávé tejjel, cappuccino, cafe latte) helyett a fűszerrel, mézzel és keserű csokoládéval megbolondított fekete melengető és frissítő téli finomság lehet. A karácsonyi délutánokon pedig vendégeinket is megkínálhatjuk ezzel a pikáns kávéval.
[szerkesztés] Lépések
- Forraljuk fel a tejet a vaníliarúddal és az őrölt szegfűborssal! Miután felforrt, vegyük le a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni, majd öntsük hozzá a lefőzött kávét és keverjük bele a mézet!
- Reszeljük le egy sajtreszelő segítségével a keserű csokoládét!
- Verjünk kemény habot a tejszínből és a cukorból!
- Töltsük kávéscsészékbe vagy bögrékbe a mézes-tejes kávét!
- Egy nyomózsák vagy egy kanál segítségével tegyünk tejszínhabot a kávé tetejére, a habra pedig szórjunk csokiforgácsokat!
[szerkesztés] Tippek
- Szakboltokban vásárolhatunk keserű csokoládét (pl. kisebb-nagyobb tömbökben), de egy jobb fajta táblás étcsokoládéval is helyettesíthetjük.
- Házi készítésű tejszínhab helyett boltban kapható tejszínhabbal (spray) is megkoronázhatjuk a kávét.
- A csokireszelék helyett vagy mellett csokoládélikőrrel is díszíthetjük a hab tetejét.
- A csokireszelék helyett kakaóporral is megszórhatjuk a hab tetejét.
- A pikáns kávét egy cseppnyi whiskyvel is megbolondíthatjuk.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- 6 dl tej
- fél rúd vanília
- 1 mokkáskanálnyi őrölt szegfűbors
- 3 dl erős feketekávé
- 4 kanál méz
- 5 dkg keserű csokoládé
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál cukor
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Óvatosan reszeljük le a kemény csokoládét a sajtreszelőn!
- Miközben forraljuk a tejet, figyeljünk oda rá, mert könnyen leéghet!
[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept