Puncsot készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell puncsot készíteni?

http://www.freedigitalphotos.net/images/Other_Drinks_g65-Thai_Style_Drink._p28332.html

Egy téli összejövetel szinte elképzelhetetlen puncs nélkül. Mindenki fejében létezik egy elképzelés arról, hogy milyennek kell lennie a puncsnak, s ennek megfelelően több száz különféle változata létezik a hidegtől a melegig, a klasszikus angoltól a trópusiig. A punch szó perzsa nyelven eredetileg ötöt jelent, vagyis az öt hozzávalót: alapszesz, citrom, fűszerek, tea és víz. A bólé olyan szoros rokonságot mutat a punccsal, hogy gyakran szinonimaként emlegetik, egyesek viszont a meleg változatot azonosítják be a punccsal, míg a bólét a hideg verzióval.

Lépések

  1. Forró puncs egyszerűen
    • Hozzávalók: 1 l száraz vörösbor, 1 l narancslé, 250 g kristálycukor, 8 tojássárgája, 0,5-1 dl rum, 1 tk fahéj, 1 tk szegfűszeg, ½ csillagánizs.
    • A tojássárgáját cukorral elkeverjük, majd vízfürdő felett robotgéppel habosra keverjük. Ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl forró a víz.
    • Amikor krémessé válik, apránként adjuk hozzá a vörösbort, amíg kissé lehűl.
    • Öntsük át egy nagy főzőedénybe, adjuk hozzá az összes vörösbort, narancslét, rumot és a fűszereket.
    • Négy-öt percig lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük.
    • Nagy puncsos tálban tálaljuk.
  2. Eredeti angol puncs
    • Hozzávalók: 0,5 l édes vörösbor, 0,5 l édes fehérbor, 3 dl rum, 1 kg kristálycukor, 4 citrom, 4 narancs.
    • Hámozzuk le a gyümölcsök sárga héját.
    • A héjakat 1 l vízzel felforralom, majd ezt követően hozzáöntöm az alkoholt.
    • Adjuk hozzá a cukrot, és forráspontig hevítsük.
    • Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, és jól keverjük össze.
    • Azonnal tálaljuk.
  3. Barbadosi Rum Punch: e híres puncs a küldetésükből hazatérő angol katonák egyik kedvenc itala volt, még versbe is foglalták: „One Sour, Two Sweet, Three Strong and Four Weak”. Egy savanyú (egy rész citrom), két édes (két rész cukor), három erős (három rész rum) és négy gyenge (négy rész víz).
  4. Trópusi puncs
    • Hozzávalók: 1,5 l ananászlé, 3,5 dl narancslé, 3,5 dl limonádé, 3,5 l víz, fél bögre cukor, 1 l gyömbér ízű üdítőital. Narancsgerezdek, cseresznye, eper a díszítéshez.
    • Keverjük össze az össze hozzávalót, kivéve a gyömbéres üdítőt, majd tegyük be a hűtőbe.
    • Tálalás előtt adjuk hozzá a gyömbért.
  5. Alkoholmentes karácsonyi puncs recept
    • Hozzávalók: 1 l vanília fagylalt, 8 dl hűtött gyömbér ízű üdítőital, 2 pohár ananászlé, 2 pohár narancslé, fél pohár citromlé, negyed pohár méz, 2 teáskanál Maraschino cseresznyelé.
    • Keverjük össze az ananászlét, a narancslét és a citromlét a mézzel, majd tegyük a hűtőbe.
    • Egy puncsos tálba kis gombócokként halmozzuk fel a fagylaltot, majd öntsük rá a gyümölcslé és méz keverékét. Majd addig keverjük, míg a fagylalt teljesen feloldódik.
    • Adjuk hozzá a gyömbéres italt, és tálaljuk.

Tippek

  • Figyeljünk oda a díszítésre, hogy gusztusos legyen az ital.
  • Bátran kísérletezzünk a hozzávalókkal.

Amire szükséged lehet

  • puncsos tál
  • a fenti recepteknél szereplő hozzávalók
  • robotgép (opcionális)

Figyelmeztetések

  • Ne igyunk az alkoholos verzióból túl sokat!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag