Mézes likőrt készíteni
Innen: Hogyankell.hu
Hogyan kell mézes likőrt készíteni?
Az ősszel lefőzetett pálinkát egy ízletes likőr alapanyagaként is felhasználhatjuk, amelyet a méz és a gyömbér-fahéj-szegfűszeg trió különleges és finom egyvelege tesz igazán pikánssá. A mézes-fűszeres likőr igazi téli melengető ital, amellyel akár a megfázást is enyhíthetjük.
Lépések
- Szórjuk egy lezárható (kapcsos) üvegbe a gyömbérszeleteket, a fahéjat és a szegfűszeget, majd öntsük hozzá a mézet és a pálinkát/vodkát!
- Kevergessük, illetve rázogassuk meg néha még egy-két napig az üveget, hogy a méz teljesen feloldódjon!
- Hagyjuk megérni a likőrt! Az érési ideje kb. 3-4 hét, azonban nem baj, ha tovább hagyjuk, hiszen így még jobban összeérnek a különleges ízek, zamatok.
- Szűrjük le a likőrt! Az érlelés során a fűszerek leülepednek az üveg aljára, a likőr pedig borostyánsárga vagy óarany színűvé változik. A leszűrt likőrt öntsük szép, díszes üvegekbe, az üveg nyakára pedig díszítésként köthetünk egy-két fahéjrudat.
Tippek
- Ha a rendkívül erős törkölypálinkát önmagában nem igazán szeretjük, akkor készítsünk belőle mézes likőrt. A pálinka markáns íze a méz és a fűszerek hatására tompulni fog.
- Megfázás ellen vagy megfázás kezelésére is kiválóan alkalmas ital (felnőtteknek!).
- Szép üvegekbe töltve ajándéknak is remek ötlet.
Amire szükséged lehet
- fél ökölnyi friss vagy 4 kiskanálnyi szárított gyömbér
- egy tasak darabos fahéj
- egy tasak egész szegfűszeg
- 40 dkg méz
- 7 dl gyümölcspálinka vagy vodka
Figyelmeztetések
- Jó minőségű gyümölcspálinkát, illetve vodkát használjunk!
- Tartsuk be az érlelési időt!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Praktika magazin, 2014. február, XVIII. évfolyam, 2. szám