Gombakrémlevest készíteni

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell gombakrémlevest készíteni?

Gombakrém.jpg

A gombakrémleves gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem is túl drága, ezért ideális egy személynek is vagy akkor is, ha több embert szeretnénk megvendégelni. A gombakrémleves azért is ideális, mert a gomba nagyon tápláló, tele van fehérjével, ezért kiválóan helyettesítheti a húsokat étkezéseid során, ráadásul néhány ehető gombafaj fogyasztásával a koleszterinszintedet is csökkentheted.

Lépések

  1. Pucoljuk meg a gombákat! Távolítsuk el a külső réteget róla, majd mossuk meg, és vágjuk fel egyenletes apró darabokra!
  2. A vöröshagymát kevés olajon vagy vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát, és azt is megpároljuk!
  3. Felöntjük lével! 1,5 – 2l vízzel vagy, ha szeretnénk, akkor csirke- vagy marha leveskockából készült alaplével, és puhára főzzük a gombát! Attól függően növeljük a lé mennyiségét, hogy mennyire szeretnénk sűrű levest csinálni. Ha igazán laktatós, sűrűbb levest szeretnénk készíteni, akkor mielőtt felöntjük a gombát, egy kanál liszttel is megszórhatjuk, és összepiríthatjuk.
  4. Ízlés szerint fűszerezzük! Adjuk hozzá a fokhagymát és kellő sót és borsot mindenképp tegyünk bele, de ha szeretnénk, akár egy kis kakukkfűvel vagy petrezselyemmel is megbolondíthatjuk.
  5. Pépesítés! Ha megpuhult és megfőtt a gomba vegyük le a tűzről, és turmixoljuk össze az apróra vágott gombát!
  6. Adjuk hozzá a tejszínt! Turmixolás után tegyük vissza a lángra a levest, és adjuk hozzá a tejszínt, majd várjuk meg, míg újra felforr a tejszínnel!
  7. Díszítésként reszelt sajtot és megfőtt, de össze nem turmixolt gombadarabokat is használhatunk.

Tippek

  • Vannak, akik úgy szeretik, ha nem teljesen pürésen van elkészítve a gombakrémleves, hanem vannak benne gombadarabok. Amennyiben ilyet szeretnénk készíteni, a turmixolás előtt vegyünk valamennyi megfőtt gombát, tegyük félre, és a pépesítés után tegyük vissza a levesbe.

Amire szükséged lehet

  • 1 kg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors, esetleg kakukkfű vagy petrezselyem
  • 3 dl tejszín
  • kevés vaj vagy olaj

Figyelmeztetések

  • A sót és a borsot már csak akkor tegyük hozzá, amikor felöntöttük vízzel, ne előtte a dinsztelésnél!

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka