Felhasználni a rebarbarát

Innen: Hogyankell.hu

Hogyan kell Felhasználni a rebarbarát?

Rebarbara.jpg

A rebarbara egy olyan zöldség, amit inkább gyümölcsként fogyasztunk. Fontos tudni, hogy a levelei mérgezőek, ezért ne együk meg őket! Készíthetünk belőle kompótot, krémlevest, lepényt, de nyersen is érdemes megkóstolni. Evésre kora tavasztól május végéig használható, mert később a levelében található méreganyagok az egész zöldségben elszaporodnak. A cikkben kétféle felhasználási módját mutatjuk be.


Lépések

  1. Hámozzuk meg ugyanúgy, mint a spárgát: a külső, vékony rétegét éles késsel távolítsuk el.
  2. Rebarbarás jeges tea
    • A rebarbarát megpucoljuk, feldaraboljuk és fazékba tesszük.
    • Rádaraboljuk a megpucolt gyömbért, rászórjuk a cukrot, felöntjük 1 liter vízzel, és 20 percig főzzük.
    • Lezárjuk, és belelógatjuk a teafiltert.
    • 10 perc után finom szűrőn leszűrjük, hűtőbe tesszük, és jégkockákkal tálaljuk.
  3. Rebarbarás eper smoothie
    • 10 dkg cukrot 1 dl vízzel sziruppá főzünk.
    • A megtisztított, feldarabolt rebarbarát beletesszük a szirupba, és újraforrásig melegítjük.
    • A feldarabolt epret, a leszűrt rebarbarát, pár csepp vanília kivonatot és citromlevet teszünk hozzá, majd egyszerűen összeturmixoljuk.


Tippek

  • Szorulás esetén nyersen rágcsálva segíthet.
  • Víztartalma igen magas, tíz dekájában mindössze 16 kalória van, így tökéletesen beilleszthető a diétába is.
  • Sok hasznos ásványi anyagot, A-, B-, C-vitamint tartalmaz.
  • Ha megnyomjuk a növény szárát és kibuggyan belőle a nedvesség, akkor friss még a termés.


Amire szükséged lehet

  • rebarbara
  • kés vagy zöldséghámozó
  • 700 g rebarbara
  • 30 g friss gyömbér
  • 100 g cukor
  • 3-4 fekete tea filter
  • 20 dkg eper
  • 20 dkg rebarbara
  • 10 dkg cukor
  • vanília kivonat
  • citromlé


Figyelmeztetések

  • Terhes nőknek fogyasztása nem ajánlott.
  • Mindig nézzük meg, hogy friss-e a rebarbara. Ha a piacon nem engedik meg, inkább hagyjuk ott!
  • A levelei mérgezők, soha ne fogyasszuk el!


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS