Beavatni a boroshordókat
Innen: Hogyankell.hu
Hogyan kell beavatni a boroshordókat?
A hordókat komoly meló beavatni, örök kérdés, hogy mennyit kell áztatni, és mennyit kell forrázni. A válasz mindkét kérdésre: rengeteget.
Lépések
A forrázás menete
- Először a forró vizet kell belezúdítani a hordóba, és csak lazán kell bedugózni. A hordó hengergetésével a hordóban jó sok gőz keletkezik, amelyet kb. egy perces hengergetés után ki kell engedni. Vigyázat! Ilyenkor a gőznyomás méterekre lőheti a dugót, szóval ne hajoljunk fölé!
- Ezután gyorsan újra le kell dugózni, miáltal a kihűlő forró vízgőz kicsapódik, térfogata csökken, és a hordóban vákuum keletkezik. Ez segít a fa pórusaiból a lerakódások eltávolításában.
- Érdemes egész nyáron áztatni, így az utolsó áztatóvizek szinte teljesen faízmentesek lesznek. A legutolsó áztatás után a hordót tömény szesszel öblítsük ki.
Kénezés
- A forrázás után a hordókat kénezzük meg. A hordókban havonta el kell égetni hektónként egy kénlapot, egyébként gombák szaporodnak el benne.
- A hordókban a ként úgy kell elhelyezni, hogy az annak a közepén égjen el.
- Ha a kénlap elégett, vegyük ki az ánslagot, mert a drót megrozsdásodik a keletkező kénsav, kénessav hatására, és a kénlap beleesik a hordóba!
- Utolsó lépésben a pince légterében is égessünk el egy kénlapot, amikor azt meggyújtjuk, gyorsan csukjuk rá a pinceajtót, és egy hétig felé se menjünk.
Tippek
- A kénezéshez a virágárusok által használt vékony kötöző drótot is használhatjuk, ez nem roncsolja a dugót és a hordó nyílását, ugyanakkor kibírja az égő ként.
Amire szükséged lehet
- kénlap
- drót
- forró víz
- tömény szesz
Figyelmeztetések
- A kénezés egy elég veszélyes folyamat, mert ha belélegezzük az égő kén szagát, akkor napokig gyötri a tüdőt a szúró érzés. Ezért minden hordóhoz készítsük elő a szükséges kénadagot, úgy összehajtogatva a kénlapokat, hogy könnyen és gyorsan bele tudjam tenni az égő ként a hordóba. Meggyújtjuk, majd gyorsan ledugózzuk.