Sütőzacskót használni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2022. szeptember 2., 04:11-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell sütőzacskót használni?

Sutozacsko.jpg

Ha szereted az egyszerűen elkészíthető ételeket, melyek ráadásként igazi kulináris élményt nyújtanak és még jól is néznek ki, akkor a sütőzacskó egyszerű praktikáját neked találták ki. A sütőzacskóban az ételek szó szerint a saját levükben főnek meg, amihez nem szükséges plusz zsiradék. Így a tudatos táplálkozásban is helye van az ilyen módon elkészült finomságoknak. A zacskóba zárt húsok, köretek és fűszerek átveszik egymás zamatát, majd a végén egy kis rápirítással csoda ropogós és omlós étel lesz a végeredmény. Néhány dologra kell csupán odafigyelned a készítés során.


[szerkesztés] Lépések

  1. Először kend be a húsokat kis olíva olajba zúzott fokhagymával, majd ízlés szerint fűszerezz: só, bors, szárnyas fűszerkeverék, mustár, ill. egyéb fűszer, amit szerettek: bazsalikom, oregánó, rozmaring, vegeta, medvehagyma, stb. Bőven megszórhatod a húsokat, hogy minél ízletesebbek legyenek.
  2. Vedd elő a zacskót és szórj bele egy evőkanálnyi lisztet, majd befogva a száját, alaposan rázd össze, hogy mindenhová kerüljön.
  3. Helyezd bele egymás mellé a húsokatt, és a többi hozzávalót úgy, hogy ne fedjék egymást, különben nem tudnak egyenletesen megsülni. Ha így nem férnek bele a tepsibe, akkor úgy rétegezz, hogy a zsírosabb, több levet eresztő alapanyag kerüljön legfelülre. Ez akkor is érvényes, ha többféle húst sütsz egyszerre (pl.: karajt és tarját).
  4. Kösd be a zacskó száját, és igazgasd el úgy, hogy púpos legyen és ne ragadjon hozzá a sütnivaló.
  5. Szurkálj a zacskóba 10-15 apró lyukat villával vagy fogpiszkálóval. Ezeken keresztül fog távozni a gőz.
  6. Tedd tepsibe és mehet a sütőbe. A sütőzacskó csomagolására rá van írva, hogy max. mekkora hőfokot bír, de 200 fok általában a maximális érték.
  7. A hús időközben levet fog ereszteni, ezért néha nézz rá a sütőben és lötyögtesd meg, hogy a szaft mindenhol átjárja a készülő finomságot.
  8. Amikor a hús már kellően megpuhult, hasítsd ketté a zacskót és piríts rá, amennyiben piros, ropogós sültre vágytok. Ilyenkor vigyázz, nehogy szárazra sikerüljön.


[szerkesztés] Tippek

  • Ha locsolsz egy kis sört a húsra a zacskóba, akkor még ízesebb lesz és ropogósra fog megsülni.
  • Kis vajat is dobhatsz a húsokra apró kockákra vágva, úgy még finomabb lesz.
  • A vöröshagyma is nagyot dob az ízén, vágd nagyobb cikkekre és pakold a húsra.
  • Még kenyeret is süthetsz sütőzacskóban, amiben így biztos nem fog kiszáradni. Az összegyúrt tésztát kelés után tedd a zacskóba, hintsd meg kevés vízzel, majd zárd le a zacskót. Innentől kezdve ugyanúgy működik, mintha húst sütnél.
  • Ha a zacskód nincs ellátva zárószalaggal, akkor vagy becsomózva tudod lezárni,, vagy a saját anyagából levágott csíkkal bekötni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Sütőzacskó
  • Hús
  • Fűszerek, só, liszt
  • Krumpli, hagyma, zöldség, gyümölcs


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne csavard a hőfokot 200 fok fölé, mert a zacskó kidurranhat, ill. ráolvadhat a sütőre.
  • A gőz hatására a zacskó meg fog duzzadni, éppen ezért vigyázz, hogy legyen elég helye, nehogy hozzáérve a sütő forró oldalához kidurranjon.
  • Ha zöldségeket raksz a hús mellé, pl.: sárgarépát, akkor ne vágd túl kicsi darabokra, mert megéghetn. Próbáld úgy betenni a sütnivalókat, hogy kb. ugyanakkora darabok legyenek, vagy ami nehezebben puhul meg, azt lehet kisebb darabokra vágni.
  • A zacskó felnyitásakor vigyázz, ne hajolj fölé, mert a gőz hirtelen kicsaphat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk, Hogyankell