New York-i sajttortát készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Bollar (vitalap | szerkesztései) 2018. február 1., 09:07-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell New York-i sajttortát készíteni?== right|250px A sajttorta készítés első és kihagyhatatlan állomása a New York-i…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

[szerkesztés] Hogyan kell New York-i sajttortát készíteni?

Cheesecake.jpeg

A sajttorta készítés első és kihagyhatatlan állomása a New York-i cheesecake, vagyis a hagyományos sajttorta megalkotásának elsajátítása. Elnevezése ne tévesszen meg, ugyanis nem is igazán sajtról, hanem sokkal inkább krémsajtról, túróféléről van szó. Az olaszok leginkább mascarponéból, a franciák krémsajtból, a németek pedig túróból készítik el mennyei desszertjüket. Ismerkedj meg te is a New York-i letisztult változattal és egészítsd ki ízlésednek megfelelően!

[szerkesztés] Lépések

  1. Először is szerezd be az elkészítéséhez szükséges alapanyagokat!
    • 25 dkg darált keksz,
    • 10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez,
    • 65 dkg natúr tejszínes krémsajt (Válaszd a lehető legjobb megoldást! Sokan a Philadelphia krémsajtra esküsznek, de természetesen lehet kísérletezni más típusokkal is.),
    • 15 dkg cukor,
    • 3 tojás,
    • 1,5 evőkanál finomliszt,
    • 1 rúd vanília kikapart magja vagy 2 evőkanál vanília esszencia,
    • 1 citrom reszelt héja,
    • 1 dl tejföl.
  2. Így dolgozd össze az alapanyagokat!
    • A sütő 180 fokos előmelegítése után láss neki a tészta elkészítésének! Olvaszd fel a vajat, majd keverd össze a darált keksszel! Egy 24 cm-es kerek tortaformát kenj ki vajjal, ezután érzéssel nyomkodd az aljába a vajas-kekszes tésztát! Ezt követően 5 perc alatt süsd aranysárgára!
    • Alacsony fordulatszámon, elektromos mixerrel keverd simára a cukrot a tejföllel és a liszttel. Add hozzá a reszelt citromhéjat, vaníliát, egyenként a tojásokat. Végül a választott sajtkrémet lágyan, fakanál segítségével forgasd a masszához.
    • Óvatosan öntsd, egyengesd rá a sajtkrémet a kihűlt tortaalapodra!
  3. Irány a sütő!
    • A legjobb, ha a sütést 180 fokon kezded, azonban csak pár percig süsd így, ezután 120 fokon folytasd tovább. A kezdeti magas hőmérséklet kicsit megemeli a tortát, aminek következtében lazább állagot fog elérni, így válik légiessé és megfelelően habossá. Az első sütési fázis mindössze 10-15 percig tart, a második kör azonban már hosszadalmasabb, kb. 1-1,5 órát vesz igénybe.
  4. Mindent a tükörsima tetejű tortáért! A sajttorta készítésénél gyakorta elkövetett szépséghiba, hogy teteje elvétve ugyan, de repedezett lesz.
    • Óvakodj a torta krémjének keverésekor a gyors és erős mozdulatoktól! Túl sok levegő juthat a krémbe, ha azt nem a megfelelő precizitással dolgozod össze. A sajttorta alapot lassan keverd ki, lehetőleg kézi habverővel és fakanállal. Robotgéppel is dolgozhatsz, de azt alacsony fordulatszámon tedd! A cél, hogy homogén, minél krémesebb állagot kapj!
    • Ne várd meg, amíg tortád teteje megpirul! A sajttorta túlsütése szintén veszélyekkel, kisebb-nagyobb repedésekkel járhat. A tészta megkeményedését, illetve a széleken lévő sajtkrém szilárdságát figyeld! A torta közepe kész állapotában nyersnek, kocsonyásnak látszik.
  5. Fagyaszd le, ha nem azonnali fogyasztásra szánod. A sajttorta nagyon jól viseli a mélyhűtést, akár hónapokig is tárolható. Tálalás előtt egy éjszakára tedd be a hűtődbe, hogy szép lassan tudjon felengedni. Másnap szeletelhető és egészséggel fogyasztható!
  6. Bolondítsd meg egy kis karamell öntettel! Három egyszerű összetevő kombinációja, ami díszítésként és öntetként is feldobhatja tortádat!
    • 200 g kristálycukor,
    • 90 g vaj,
    • 120 ml tejszín.
    • A cukrot helyezd egy nagyobb lábosba vagy serpenyőbe! Oszlasd el egyenletesen, és kevergetés nélkül, rázogatással forrósítsd fel! Amint kellően szép barnává válik, vedd le a tűzről, és add hozzá az olvasztott vajat és a tejszínt! Pár percig főzd össze és készen is van!
    • Hozzáadhatsz egy kis sót, ha sós karamellás ízre vágysz!

[szerkesztés] Tippek

  1. Karamell helyett ízesítsd fantáziád szerint: nyáron gyümölcsökkel, télen mandulával, mogyoróval. Adhatsz hozzá csokoládét, kókuszreszeléket, vagy akár nyakon öntheted likőrökkel, kávéval!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 25 dkg darált keksz,
  • 10 dkg vaj + vaj a forma kikenéséhez,
  • 65 dkg natúr Philadelphia,
  • 15 dkg cukor,
  • 3 tojás,
  • 1,5 evőkanál finomliszt,
  • 1 rúd vanília kikapart magja, vagy 2 evőkanál vanília esszencia,
  • 1 citrom reszelt héja,
  • 1 dl tejföl,
  • 24 cm-es kerek tortaforma,
  • előmelegített sütő,
  • személyedre szabott ízesítés,
  • türelem és precizitás.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Azoknak, akik tökéletes és repedezésmentes felületet szeretnének, javasolt a sütőbe egy edény vizet is elhelyezni. Kellemesen nedvessé válik a sütési levegő, ilyen módon pedig képes a repedezések meggátolására.

[szerkesztés] Videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bollar