Helyes kávézási szokást kialakítani

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2015. március 3., 14:43-kor történt szerkesztése után volt. (Kapcsolódó források, hivatkozások)

Hogyan kell helyes kávézási szokást kialakítani?

Kávé.jpg

A kávéról hallottunk már jót is rosszat is, mégis rengeteg ember napi rutinjához, álmos reggeleihez és cukrászdába beülős beszélgetéseihez kapcsolódik a kávézás felemelő élménye. A kávé mindenki szervezetére hatással van, viszont egyéniség és mennyiségfüggő, hogy kire milyen mértékben hat. Helyes fogyasztási szokás kialakításával viszont negatív hatások nélkül élvezhetjük a kávézás boldog pillanatait.


Lépések

  1. Legyen rendszer a kávéfogyasztásodban. Gondold át, hogy igényeid szerint mikor lenne leginkább szükséged egy kis kávészünetre illetve koffeinadagra.
  2. Napi 1-2 csészével kimondottan egészséges. Jó hatásai közé tartozik, hogy tele van antioxidánssal, vitaminnal, növeli a koncentrálóképességet, csökkenti a vérrögképződés kockázatát. Erről bővebben itt olvashatsz
  3. Viszont napi 2-3 csészénél több senkinek sem ajánlott, mert fejfájást, heves szívdobogást, verejtékezést, remegést vagy akár rosszullétet is okozhat. Ezek a tünetek napi 300 mg koffeinadag fölött mutatkoznak. Jótékony hatásai 200 mg alatt figyelhetők meg.
  4. Két kávé fogyasztása között teljen el legalább 4 óra.
  5. Ne 14:00 óra utánra időzítsd a nagy kávézásokat, mivel pár óra kell, hogy a koffein hatása kiürüljön a szervezetből. Ez álmatlanságot okozhat, ha érzékeny vagy rá. Délutáni italként inkább próbáld ki a koffeinmentes cikóriát, ami egyben egészséges is.
  6. Ne igyál éhgyomorra kávét! Mindenképp egyél előtte legalább egy kekszet vagy öntsd fel tejjel, ugyanis savas ph-ja miatt gyomorégést okoz.
  7. Válassz jó minőségű kávét. A minőség függ a kávé:
    • fajtájától
    • pörköléstől
    • elkészítésétől
    • tárolási módjától
    • az őrlés és az elfogyasztás között eltelt időtől.
  8. Jó megoldás lehet, hogy a minőségi, jó pörkölésű kávébabot magadnak őröld le darálóval, majd frissen főzd és idd meg. Ilyenkor biztosan aromadús, finom kávét kapsz végeredményként. Ehhez három fő komponensre kell figyelned:
    • A jó eszpressó 20-25 mp alatt készül el, ami elegendő idő ahhoz, hogy a forró vízbe kioldódjanak a megfelelő íz-, és aromaanyagok, viszont a káros és rossz ízt okozó kémiai anyagok nem kerülnek bele az italba. Az eszpresszó emellett sok kávéital alapja.
    • Pörköléstől függően különböző ízű, hatású és aromájú kávék készülnek. Vásárlás előtt olvasd el mi áll a csomagoláson. A pörkölések típusairól itt olvashatsz
    • Jó darálót és kávéfőzőt használj.
  9. A kávé ne töltsön be étkezéshelyettesítő funkciót az életedbe!
  10. Ha életviteled miatt időnként 24 órán át tartó hatást vársz a kávétól, akkor alacsony koffeintartalmú kávét válassz, gyakrabban fogyasztva. Ám ne vidd túlzásba ezt sem, mert hamar kimerülhet a szervezeted.

Tippek

  • Egészségesebb ha kávédat cukor nélkül fogyasztod, illetve mézet vagy egyéb természetes édesítőt teszel bele (pl: xilit).
  • A jó minőségű, helyesen pörkölt kávé finom, különleges íze üresen vagy tejjel jön ki igazán. A baristáktól külön praktikákat is elleshetsz, ugyanis ők a jó kávé elkészítésének igazi mesterei közé tartoznak. A kávé szerelmeseinek ajánlatos kipróbálni ezt az italt egy újhullámos kávézóban.
  • Igényes helyeken azért szoktak felszolgálni vizet a kávé mellé, hogy azt idd meg először. Ugyanis leöblítve a nyelved az ízlelőbimbóid még érzékenyebbé válnak. Ha meg akarod adni a módját, ezt a szokást otthon is bevezetheted.
  • Ha csak az íze miatt iszod a kávét, akkor választhatsz koffeinmentes verziót is, esetleg cikóriát.
  • Különleges ízekre vágyva ízesítheted a kávédat chilivel, fahéjjal, kókuszreszelékkel, mogyorókrémmel, stb.
  • Fantázianeveket is kitalálhatsz a kávéspecialitásaidnak.


Amire szükséged lehet

  • Kávéfőző, daráló
  • Kávé
  • Tej, tejszín
  • Cukor/méz


Figyelmeztetések

  • Becsapós, hogy ha hosszú kávét iszol, akkor annak lágyabb íze miatt sokan azt hiszik, hogy kevés koffeint tartalmaz, míg az erőteljes aromájú fekete kávéban több a koffein. Ugyanannyi koffeint is tartalmazhatnak, ez független az íztől. Készítésnél kell odafigyelni arra, hogy milyen erősségű kávét szeretnél végeredményként kapni. Viszonyításként egy csésze eszpresszó átlagosan 40-80 mg, míg egy tejes hosszúkávé kb. 120 mg koffeint tartalmaz. A koffeintartalomról bővebben itt olvashatsz
  • A kávét tartsd aromavédő dobozban, zacskóban.
  • Ami kis mértékben egészségmegőrző és jótékony hatású, az nagy mértékben ellenkező hatást válhat ki.
  • Ne fogyassz kávé mellett energiaitalt.
  • A kávé vízhajtó hatású, ezért igyál mellette kellő mennyiségű vizet.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk