Kenyeret sütni házilag
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2014. január 23., 16:43-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell kenyeret sütni házilag?)
[szerkesztés] Hogyan kell kenyeret sütni házilag?
A boltokban kapható, sokszor felfújt vagy éppen szivacsszerű fehér kenyerek helyett érdemesebb inkább otthon kenyeret sütnünk. Így a tésztába csak az kerül, amit mi beleteszünk… Teljes kiőrlésű lisztek és magok felhasználásával pedig egészségesebb és ízletesebb kenyereket süthetünk. A dagasztás és a kelesztés sem nagy ördöngösség, és kemence vagy kenyérsütő gép nélkül is bátran hozzáláthatunk a kenyérsütéshez, hiszen gáz- vagy villanysütőben is kiváló kenyeret készíthetünk. Ha időnk és energiánk engedi, akkor mindennapos rutinná is válhat a házi kenyérsütés, így mindig friss és ropogós kenyér kerülhet az asztalunkra.
[szerkesztés] Lépések
[szerkesztés] Fehér búzalisztből készült kenyér
- Tegyük egy tálba a lisztet, az olajat, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele az élesztőt is!
- Adagoljunk lassan forró vizet a lisztes keverékhez, és közben gyúrjuk össze a tésztát!
- Dagasszuk kb. 10 percig, majd fedjük le az edényt, és kelesszük a tésztát meleg helyen kb. fél óráig!
- Kenjük ki margarinnal és lisztezzük be a kenyérsütő tepsit, majd tegyük bele a megkelt és megformázott tésztát!
- Süssük a kenyeret közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) addig, amíg aranybarna nem lesz (kb. 25-30 perc)!
[szerkesztés] Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér
- Adjuk hozzá a lisztekhez az élesztőt, a sót és a cukrot!
- Keverjük a lisztes keverékhez a vizet, a kefirt és az olívaolajat, majd dagasszuk a tésztát!
- Hagyjuk meleg helyen megkelni kb. 1 órát az összegyúrt és letakart tésztát!
- Tegyük sütőpapírral kibélelt vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe a tésztát, és süssük közepes hőmérsékleten (kb. 180-200°C) a kenyeret kb. 40-45 percig!
[szerkesztés] Aszalt paradicsomos kenyér
- Adjuk a lisztekhez a sót, a paradicsomról leszűrt 1 evőkanál olajat és az összemorzsolt élesztőt!
- Adagoljuk a lisztes keverékhez a vizet, és dagasszuk rugalmas tésztává!
- Takarjuk le a tésztát, és kelesszük duplájára!
- Gyúrjuk át alaposan a megkelt tésztát, és kelesszük újra!
- Vágjuk apró kockákra az aszalt paradicsomot, valamint aprítsuk fel a bazsalikomot!
- Lapítsuk ki a megkelt tésztát, szórjuk meg a paradicsommal és a bazsalikommal, majd gyúrjuk össze óvatosan!
- Kelesszük 20 percig még a tésztát, majd formázzuk téglalappá, emeljük meg az egyik oldalát és tekerjük meg, azaz készítsünk belőle masnit!
- Lisztezzük meg a tészta tetejét, majd 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük meg!
[szerkesztés] Tippek
- Magok (pl. napraforgómag, tökmag, lenmag, szezámmag, zabpehely, hajdina) és különböző finomságok (pl. medvehagyma, snidling, rozmaring, olajbogyó, sajt, mák, dió, mogyoró, korpa, sör) hozzáadásával még ízletesebb kenyereket süthetünk.
- A fehér, illetve a teljes kiőrlésű búzaliszt mellett másfajta – egészséges – lisztekből (pl. rozsliszt, tönkölybúzaliszt, kukoricaliszt) is készíthetünk kenyeret.
- Ha van dagasztógépünk, akkor azt is használhatjuk a dagasztáshoz.
- Jénai tálban vagy őzgerincformában is megsüthetjük a kenyeret.
- A kenyérnek szánt tésztából zsemlét/kiflit is süthetünk.
- A kenyér akkor lesz ropogós héjú, ha sütés közben gőz veszi körül. Ehhez egy hőálló tálba tegyünk vizet és tegyük azt a sütő aljára, hogy onnan tudjon párologni a víz. Sütőzacskót is használhatunk a gőzöléshez. Tegyük a zacskóba a kenyeret, permetezzünk bele vizet, lyukasszuk ki a tetejét néhány helyen, és így süssük meg a kenyeret. Még egyszerűbb módszer, ha vízzel kenegetjük sütés közben a kenyér tetejét.
- Akkor tekinthetjük megsültnek a kenyerünket, ha kívülről már szép kérge van, és az alját megkocogtatva kongó hangot ad.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- Fehér búzalisztből készült kenyérhez:
- 1 kg liszt
- 2 evőkanál étolaj
- csipet cukor (az élesztő miatt)
- só (ízlés szerint)
- 2,5 dkg élesztő
- kb. 6-7 dl víz
- Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérhez:
- 250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 teáskanál porélesztő
- 2 teáskanál só
- 1,5-2 evőkanál cukor (az élesztő miatt)
- 180 ml víz
- 175 ml kefir
- 1,5 evőkanál olívaolaj
- Aszalt paradicsomos kenyérhez:
- 25 dkg kenyérliszt
- 10 dkg finomliszt
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál olaj (amiben a paradicsom volt)
- 2 dkg élesztő
- 2,5 dl víz
- 10 dkg aszalt paradicsom
- egy marék friss bazsalikom
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Kihűlés után szeleteljük fel a kenyeret!
- Ha nem vagyunk benne biztosak, hogy friss-e az élesztőnk, akkor futtassuk fel a használat előtt!
- Ha sütés közben nagyon égne, pirosodna a kenyér teteje, akkor takarjuk le egy alufóliával, és addig süssük így, amíg a belseje is átsül!