Felhasználni a csipkebogyót
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hogyankell (vitalap | szerkesztései) 2013. szeptember 30., 12:16-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 217.12.49.164 (vita) szerkesztéséről 188.143.29.118 szerkesztésére)
[szerkesztés] Hogyan kell felhasználni a csipkebogyót?
A csipkebogyóról mindenki tudja, hogy nagyon egészséges, hiszen rengeteg C-vitamint tartalmaz: hússzor többet, mint a narancs. Emellett van még benne némi A- és E-vitamin is, tehát mindenképpen ajánlatos fogyasztani. De hogyan is használjuk fel? Készíthetünk pl. csipkebogyólekvárt belőle, de tehetjük teába is.
[szerkesztés] Lépések
- Akkor gyűjtsd be a csipkebogyót, amikor már érett vörös vagy narancsos a színe. Használj ollót, hogy leszedd, majd pedig a bogyó körüli kis csészeleveleket távolítsd el. Ha valamelyik bogyó nem jó, dobd inkább el, és azt is ellenőrizd, hogy nincs-e rajta valamilyen rovar.
- Vágd félbe, és távolítsd el a magokat. Ezt a legegyszerűbb egy éles késsel és egy kiskanállal csinálni. Egy kissé időrabló tevékenység, de nem fogod megbánni.
[szerkesztés] Csipkebogyólekvár készítése
- Mérd le a súlyát a leszedett mennyiségnek. Adj hozzá kb. fele annyi vizet. Pl. fél kiló csipkebogyóhoz kb. 2,5 dl vizet adhatsz.
- Főzd a csipkebogyót fedő alatt a vízzel addig, amíg meg nem puhul. Ez kb. 10-15 perc. Pürésítsd a csipkebogyót, és nyomd át szitán. Mérd meg a pép súlyát.
- A pép súlyának megfelelő mennyiségű cukrot adj hozzá. Forrald fel.
- Ha kész, öntsd bele forró, sterilizált befőttes üvegbe.
- Használd fel! Használhatod kenyérrel, muffinhoz és kekszekhez, de jól harmonizál a csirkével, a disznóhússal és a pulykával is. Érdekes szószt kapsz, ha egy kis mustárral vagy szójaszósszal kevered el.
[szerkesztés] Csipkebogyótea készítése
- Egy evőkanálnyi csipkebogyóhúst áztassunk be 2 dl hideg vízbe estére.
- Reggel szűrjük le, majd a csipkebogyóhoz adjunk hozzá újabb 2 dl vizet, és melegítsük (de ne forraljuk) fel.
- Hagyjuk langyosra lehűlni.
- Ha már langyos, akkor öntsük össze azzal a vízzel, amiben egész este ázott a csipkebogyóhús.
- Fogyasszunk minden nap egy pohárral.
[szerkesztés] Tippek
- A csipkebogyó immunerősítő, gátolja a meszesedést és serkenti a máj- és veseműködést. Antioxidáns hatással is bír.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
- csipkebogyó
- kés
- olló
- kiskanál
- turmixgép vagy botmixer
- víz
- edény
- steril befőttesüveg
- poharak
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- Enyhén hashajtó hatású.