Cukorborsó főzeléket készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bianka (vitalap | szerkesztései) 2011. április 29., 09:35-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell cukorborsó főzeléket készíteni?
A cukorborsó főzelék egy rendkívül egészséges, gyorsan elkészíthető, ízletes étel, mely pépesített formában, akár kisbabáknak is adható. Elkészítési lépései a következők:
Lépések
- Pirítsuk meg a borsót! A megmosott borsószemeket öntsük az ízlés szerint kiválasztott forró vajra vagy olajra, és kezdjük el pirítani őket! Pár perc elteltével adjunk hozzá egy kis sót és kb. 2-3 evőkanál cukrot, majd így pirítsuk tovább pár percig!
- Engedjük fel vízzel! Ha már kellőképpen megpirítottuk a borsót engedjük fel vízzel, úgy hogy azért ellepje, te mégse legyen túl sok! Tegyünk hozzá petrezselymet és ízlés szerint ételízesítőt!
- Ha érezzük, hogy megpuhult a borsó, akkor habarjuk be a főzeléket! Habarást készíteni sem nagy ördöngösség!
- Engedjük fel tejszínnel! Ha a habarást csomómentesen elkevertük a borsóval, utána ízlés szerint, attól függően, hogy mennyire hígra szeretnénk elkészíteni a főzeléket, öntsünk hozzá főzőtejszínt!
- Forraljuk össze még egyszer! Miután hozzáöntöttük a tejszínt a behabart borsófőzelékhez, még egyszer forraljuk össze jó alaposan az egészet, hogy a habarás és a tejszín kellőképpen lággyá és sűrűvé varázsolja a főzeléket!
Tippek
- Az ínyenceknek javaslom, hogy sima víz helyett csontleves vagy húsleves kockával felengedett vízben főzzék meg a borsót!
- Ez a főzelék azért is praktikus, mert a főzést követő turmixolással könnyen pépesített borsópürét készíthetünk belőle, mely kisbabánknak is fontos táplálékául szolgálhat.
Amire szükséged lehet
- 5dkg vaj vagy annak megfelelő olaj
- 70-80 dkg zsenge zöldborsó
- csontleves vagy húsleves kockával felengedett vagy sima víz
- 2-3 evőkanál cukor
- só
- ételízesítő ízlés szerint
- friss petrezselyem
- tejföl
- 2-3 kanál liszt
- tej
- 2-3 dl tejszín
Figyelmeztetések
- Vigyázzunk, hogy nehogy túlfőzzük a borsót, mert ha túl sokáig hagyjuk főni, akkor visszakeményedik!
- A pirításnál is vigyázzunk, hogy nehogy túl sokáig hagyjuk a lángon, mivel akkor könnyen keserű íze alakulhat ki a borsónak!