Paradicsomot befőzni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2012. augusztus 14., 12:50-kor történt szerkesztése után volt. (→Kapcsolódó források, hivatkozások)
Hogyan kell paradicsomot befőzni?
A paradicsomot befőzhetjük egészben és püréként is. Most néhány receptet ismertetünk, hogy lehessen választani, illetve újabb receptekkel lehet bővíteni is a cikket.
Lépések
Az üvegek előkészítése
- Az üvegeket mossuk tisztára, a tetőket is tisztítsuk meg, rövid ideig forró vízben ki is főzhetjük, hogy minden baci eltávozzon.
- Készítsünk elő celofánt is a tetőkhöz, illetve, ha tetőt nem teszünk az üvegre, akkor befőttesgumit is a celofán lefogatására.
- Mielőtt az üvegbe öntenénk a forró pürét vagy az egész paradicsomot, az üvegeket érdemes hideg vízben feltenni főni és egy kicsit előmelegíteni, hogy ne pattanjon szét.
A paradicsom előkészítése
- Érett, de ne túlérett paradicsomokat használjunk, mert az könnyebben megromlik.
- A zöld részeket befőzés előtt vágjuk ki.
- Befőzés előtt alaposan mossuk meg.
Paradicsompüré reszelős módszerrel
Ezzel a módszerrel ugyan bent maradnak a magok a pürében, de ez az élvezeti értékéből mit sem von el, ráadásul viszonylag gyorssá teszi a befőzést.
- A paradicsomokat egy reszelő nagyobb lyukú oldalán (mint az almát) reszeljük le egy edénybe. A héj nem fog átmenni a reszelőn, a belseje viszont jó pépes lesz.
- Tegyük a pépet egy nagy lábosba, és forraljuk fel.
- A forrástól számítva még 10 percig lassú tűzön főzzük.
- Még forrón töltsük üvegekbe.
- A tetejére öntsünk fél cm vastagon étolajat, majd csavarjuk rá a tetőt.
Paradicsompüré áttörős módszerrel
- A paradicsomokat egészben dobjuk bele a forró vízbe 2-3 percre, amíg meg nem ráncosodik. Egyszerre csak annyit, amit rögtön utána át is tudunk törni.
- Törjük/paszírozzuk át a paradicsomot.
- Az áttört paradicsomot forraljuk át, gyakran kevergessük, majd töltsük az üvegekbe és fedjük le.
Egész paradicsom ecetben
- Olyan paradicsomot válasszunk, aminek még jó kemény a húsa.
- Szúrkáljuk meg tűvel.
- 3%-os forró ecetet 3% sóval elkeverünk és ezzel leöntjük az üvegbe tett paradicsomot.
- Ha nem használunk tetőt, csak celofánt, akkor egy késhegynyi szalicilt is tegyünk rá.
Egész paradicsom vízzel
- Olyan paradicsomot válasszunk, aminek még jó kemény a húsa.
- A paradicsomokat egy pillanatra dobjuk forró vízbe, majd lyukas kanállal szedjük porcelán tálba, majd tegyük az üvegekbe.
- 1 késhegynyi szalicit főzzünk fel 1 liter vízben, s ha kihűlt, öntsük a paradicsomra.
Tippek
- Ha celofánt használunk, előtte mártsuk langyos vízbe.
Amire szükséged lehet
- befőttes üvegek
- magas nyakú (pl. boros) üvegek (ezek jók a pürének is, ha nincs elég befőttes üveg)
- érett paradicsom
- víz
- olaj
- passzírozó
- reszelő
- villa
- edények
- fakanál a kevergetéshez
- ecet
- sót
- szalicil
- celofán és befőttes gumi
Figyelmeztetések
- A paradicsom befőzését követően az üvegeket bugyoláljuk be jól (pl. rakjuk paplan alá), hogy lassan hűljön le.
Kapcsolódó videók
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Kapitán Mária: Zöldség és gyümölcs házi konzerválása
- Paradicsomlé-befőzés
- Befőzés, eltevés: Paradicsom