Növényi tejet készíteni házilag
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gycsutk (vitalap | szerkesztései) 2017. február 21., 08:34-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
Hogyan kell növényi tejet készíteni házilag?
A reformkonyhában egyre többször találkozhatunk a különböző növényi alapú tejekkel. Az alapanyagoktól függően különböző ízvilágú ételek és italok készíthetőek belőlük, ugyanis a hozzávalóként használt növények aromája megjelenik a tejben. Emellett egészségesek és tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal, sőt a különböző növényi tejek (pl. mandulatej) a laktózérzékenyek számára kiváló alternatívát nyújthatnak az állati eredetű tejek helyettesítésére.
Lépések
- Készítsd elő az alapanyagokat, majd attól függően, hogy mit szeretnél készíteni, vedd elő a megfelelő tároló eszközt:
- magtejhez egy tálkát
- gabonatejhez lábast
- Magtejek elkészítése:
- Alapanyaga lehet: hántolt mandula, dió, kókusz, szezám, mogyoró, kesudió, szója
- Ízlés szerint a magvakat felhasználás előtt megpiríthatod, így különlegesebb ízélményt fogsz elérni
- A kiválasztott növény magvait áztasd be egy tálba.
- A fél-egy nap áztatás alatt 2-4 alkalommal cseréld le róluk a vizet, hogy eredményként könnyen emészthető magvakat kapj.
- Turmixold le a tál tartalmát. Mennyiségileg kb. 1-3/4 bögre magot 1 liter vízzel. De minél több a szilárd hozzávaló, annál sűrűbb tejet kapsz, akár a tejszín sűrűségét is elérheted.
- Szükség esetén önts még hozzá vizet, vagy ha sűrűbb italt szeretnél készíteni, akkor alapból kevesebb víz szükséges. A tejszín állag eléréséhez sok mag és kevés víz kell.
- Szűrd le szűrőn vagy sűrű szövésű anyagon.
- Kókusz esetében a kókuszreszeléket áztasd, de erről nem szükséges cserélni a vizet. Gyorsított eljárásként pedig előző áztatás nélkül önts rá forró vizet, forrald kb. 3 percig, majd levéve a tűzről önts rá hideg vizet, turmixold és szűrd le. Ha a forralást is meg akarod spórolni, akkor csak egyszerűen turmixold össze vízzel és úgy szűrd le.
- Gabonatejek elkészítése:
- Alapanyaga lehet: zab, köles, hajdina, tönköly, rizs, kukorica
- Áztatás után célszerű megfőzni a gabonaszemeket egészen addig, míg sűrű, tejszerű állagot nem kapsz.
- Kis hűtés után turmixold, majd szűrd le.
- Pici sót tegyél hozzá.
- Édeskés ízük miatt kiváló desszertekhez, müzlihez, turmixokhoz, krémlevesekhez, zabkásához, kávéhoz, főzéshez, valamint önmagukban fogyasztva.
- Ízlés szerint ízesítheted xilittel, mézzel, fahéjjal, vaníliával, kakaóval.
- Lezárható üvegbe töltve több napig elállnak a hűtőben. Zsírtartalmuk a tehéntejhez hasonlóan 1,5-3% között mozog.
Tippek
- A megmaradt zaccból őrléssel lisztet is készíthetsz: magtejek készítésénél a szűrés után a szűrőben maradt magvakat szárítsd ki sütőben vagy aszalóban, majd őröld le.
- A növényi tejekből készíthetsz még tejszínt, tejszínhabot, joghurtot vagy túrót is.
- Állati eredetű tej helyettesítésekor a receptekben meghatározott mennyiségben ugyanúgy felhasználhatók a növényi tejek.
Amire szükséged lehet
- különböző gabonák, magvak
- víz
- tálka, lábos, lezárható üveg
Figyelmeztetések
- Allergén anyagokat tartalmazhatnak (pl.: szezámmag, mogyoró), ezért mielőtt hozzáfognál, mindenképpen informálódj, hogy valaki allergiás-e az adott hozzávalókra a környezetedben. Éppen ezért a magtejek minimum 3 éves kortól ajánlottak.
- Az alapanyagtól függően különböző ízük van a növényi tejeknek, tartalmazva a növény aromáját. Ez ízlés szerint korlátolhatja a felhasználási módjukat.
- Számold ki, hogy 1 pohár növényi tej az adott alapanyagból mennyi tápanyagot és kalóriát tartalmaz, amitől függő mennyiségben építsd bele a napi étrendedbe.