Tejpitét készíteni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. október 15., 12:05-kor történt szerkesztése után volt. (Figyelmeztetések)

Hogyan kell tejpitét készíteni?

Tejpite.jpg

A következő olcsó desszert tejes pite néven is ismert. A hozzávalók szerint hasonlít a palacsintához, csupán az adagok és az elkészítési módban van némi különbség. A tejpite alapja a bő mennyiségű tej, valamint az összekevert alapanyagokból álló híg masszát egyszerre sütjük meg a sütőben. Könnyű elkészíteni, nem igényel túl hosszú előkészületet a konyhában, és a család minden tagja imádni fogja!

Lépések

  1. Kapcsold/Gyűjtsd be a sütőd, hogy előmelegedjen!
  2. Üsd bele az egész tojásokat egy nagyobb tálba!
  3. Robotgéppel verd fel habosra a tojásokat, és közben folyamatosan adagold hozzá a cukrot! A tejpite alapja a habos tojás.
  4. Add a tojásokhoz a tejet, a vaníliás cukrot és a csipet sót! A só akár el is hagyható.
  5. Keverd jól össze őket!
  6. Lassanként adagold hozzá a lisztet folyamatos kevergetés mellett! Ezt már nem kell robotgéppel, elég egy kézi habverő, mert nem sok ez a liszt mennyiség.
  7. Keverd az egész masszát csomómentesre!
  8. Vajazd ki a magas falú tepsidet!
  9. Öntsd a tepsibe a keveréket, majd tedd az előmelegített sütőbe!
  10. Süsd kb. 190 fokon 10 percig, majd kb. 170 fokon 35-40 percig! Mikor szép aranysárga a teteje, akkor készült el.
  11. Miután kihűlt, vágd fel szeletekre, és tálald lekvárral!

Tippek

  • A tojás fehérje és sárgája külön is felvehető, így kicsivel kötöttebb lesz a tejpite, nem lesz annyira folyós. De ha nem vesződünk vele, akkor is ugyanolyan finom lesz a végeredmény.
  • A legjobb feltét a pitéhez valamilyen lekvár (barack, eper, szilva stb), melyet feldobhatunk friss, kockára vágott gyümölcsökkel is. Akár csokoládészósz is remek kiegészítője lehet a desszertnek.
  • Készíthető tejszínalapból is. Ilyenkor a tejszín – tej aránya 3:2. Tehát ha a fentebb leírt mennyiséget szeretnénk tejszín hozzáadásával is elkészíteni, akkor 6 dl tejszínre és 4 dl tejre lesz szükségünk. Egyes receptek szerint ez az arány pont fordítva van.

Amire szükséged lehet

4 adaghoz:

  • 1 liter tej
  • 4 db tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • lekvár az ízesítéshez
  • robotgép
  • 25x40-es vagy 30x20-as méretű, magas falú tepsi
  • vaj a tepsi kikenéséhez


Figyelmeztetések

  • Mielőtt szervírozod, mindenképpen várd meg, míg kihűl a tejpite! Mert míg meleg, eléggé ragadós és folyós. Még hűtőbe is teheted egy kis időre tálalás és fogyasztás előtt. Hidegen megdermed, ezért így könnyebben szelhető.

Kapcsolódó videók

Az alábbi videóban áfonyaszószt is készít a szakács a tejpitéhez.

Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah