Meggyes-kefires sütit készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. október 10., 09:53-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell meggyes-kefires sütit készíteni?)
Hogyan kell meggyes-kefires sütit készíteni?
A meggyes kefires sütemény roppant egyszerű és könnyed édesség. Ha épp nincs 1-2 óránk tésztát dagasztani vagy piskótát sütni, akkor ez a bögrés sütinek is nevezett desszert a legjobb választás. Egy tálban elkészíthető, ráadásul nem kell dekákat és decilitereket sem méricskélni. Kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik, mert a kefires-meggyes sütit nem lehet elrontani!
Lépések
- Kapcsold/gyújtsd be a sütőd, hogy előmelegedjen!
- Öntsd ki a meggybefőttet egy tésztaszűrőbe a mosogató fölött, és hagyd lecsöpögni a gyümölcsöt!
- Végy egy nagyobb tálat, és kanalazd bele a kefirt!
- A kefires poharat tartsd meg, ne dobd ki a megszokott módon, mert az lesz a mérőpohár!
- Tedd a kefirhez a 3 pohár lisztet, az 1 pohár cukrot és a bő fél pohár olajat!
- Üss bele 2 egész tojást!
- Adj hozzá 1 csomag vaníliás cukrot és fél csomag sütőport!
- Alaposan keverd össze a hozzávalókat, míg egy ragadós, nehezen folyó masszát nem kapsz!
- Vajazz ki egy kb. 20 cm x 35 cm méretű, magas falú tepsit!
- Öntsd bele a masszát és egyengesd el!
- Sorjázd a tetejére a lecsöpögtetett meggyszemeket!
- Tedd be a tésztával teli tepsit az előmelegített sütőbe, és közepes lángon süsd meg! Körülbelül 40-45 perc alatt készül el.
- Mielőtt kivennéd a késznek gondolt sütit, végezz szúrópróbát! Fogpiszkálóval vagy sütőtűvel szurkáld meg a süteményt! Ha nem ragadt rá tészta, akkor a belseje is megsült.
Tippek
- A leírt mennyiségek általában egy étkezésre elegek, laposabb tészta lesz belőlük, így nyugodtan lehet duplázni azokat.
- Ez a sütemény elkészíthető „csokis” változatban is, ilyenkor az alapadaghoz kell keverni 3 evőkanál kakaót. De rétegesen is elkészíthető: duplázzuk az adagokat, összekeverjük, a nyúlós massza felét a tepsibe öntjük, a másik fél adaghoz kakaót keverünk, majd azt is egyenletesen beleöntjük a tepsibe, végül a meggy a tetejére.
- Ha kicsit belisztezzük a meggyet, akkor sütés közben az besüllyed a tészta közepére, így kicsit szaftosabb lesz a tészta.
- A meggy természetesen helyettesíthető más gyümölccsel is, sőt, még mazsolást is tehetünk a tésztába.
Amire szükséged lehet
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 1 pohár kefir
- 3 pohár liszt
- 1 pohár cukor
- bő fél pohár olaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 2 db tojás
- margarin, vagy vaj, vagy olaj a tepsi kikenéséhez
- magas falú tepsi vagy üvegedény
- tésztaszűrő
- nagyobb tál
Figyelmeztetések
- Miután szobahőmérsékletűre hűlt a sütemény, takard le, különben kiszárad!
- Ne tárold hűtőben! Egyrészt nem igényli, másrészt túl hidegen nem finom a piskóta íze.