Gyertyát önteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Mező (vitalap | szerkesztései) 2014. február 18., 23:33-kor történt szerkesztése után volt. (→Amire szükséged lehet)
Hogyan kell gyertyát önteni?
Egy olyan kiegészítőnek mindig helye van a háztartásban, mint a gyertya. Legyen szó akár egy relaxációról, ünnepről, megemlékezésről, egy romantikus estéről. Bármelyik alkalomhoz illő lehet a gyertya, s rengeteg formában, illatban is hozzájuthatunk. A gyertya régebben még a világításra szolgált, most már inkább a hangulatunkért felelős. Egy igazán olcsó eszköz, amit akár otthon is elkészíthetünk és segítségével meghitt hangulatot varázsolhatunk. A boltban vásárolt maradékokat praktikusan újra hasznosíthatjuk. Akár a gyerekeinkkel együtt is elkészíthetjük, de feltétlen csak szülő felügyelet mellett!
Lépések
- Válaszuk ki az alapanyagot: gyertyaviasz vagy zselégyertya, e két alapanyagból szokás gyertyát készíteni. Hasonló az elkészítési módjuk, de eltérő az alapanyaguk. Mindkét gyertyánál tudjuk dekorálni és illattal gazdagítani, formázni. A gyertyaviasz lehet méhviaszból, paraffinból, vagy sztearinból. A különbség köztük főleg az olvadási pontban leledzik: a méhviaszé 65°C, a paraffiné 54°C, míg a szteariné 74°C. # Valamint az égési hosszúságban is van különbség köztük: a paraffin ég legtovább, a méhviasz közepes égésű, míg a sztearin a legrövidebb ideig égő anyag. Közülük a méhviasz az, mely igazán jó hatással van a légutakra, így érdemes belecsempészi a gyertya alapjába. Ezen kívül készíthetünk a megmaradt gyertyákból, illetve viaszporból is gyertyát.
- Készítsünk vízfürdőt: tegyünk fel egy lábosba vizet forrni - kb. a lábos feléig legyen víz benne. Később ebbe a vízben fogjuk megolvasztani az alapanyagot, mint ha csokit olvasztanánk. Erre azért van szükség, mert ha csak simán felmelegítenénk a viaszt, az felforrna és kezelhetetlen lenne az állaga, valamin elég tűzveszélyes!
Viaszgyertya elkészítése
- A viaszgyertya alapanyag paraffinból van, így ne tévesszük össze, ha vásároljuk a boltban.
- Egy kisebb főzőedénybe tegyük bele a viaszt. Ha régebbi elhasznált viasszal dolgozunk, minél kisebb darabokra, törjük szét és tegyük bele a tálba. Ha színes gyertyát szeretnénk, szerezzünk be színező anyagnak különböző színű viaszdrazsékat, amelyből egy evőkanálnyit tegyünk a viaszforgácshoz és olvasszuk együtt fel. Amennyiben illatos gyertyát akarunk, szükségünk lesz illatanyagokra, illóolaj formájában. Ezt szintén az olvasztáskor adagoljuk pár csepp formájában a viaszos alaphoz.
- A kanóc rögzítése: tegyünk ki egy kisebb hosszúkás fémdobozt vagy konzervdobozt (ügyeljünk rá, hogy bírja a magasabb hőmérsékletet). Kétféleképpen tehetjük a kanócot a dobozba: kapható talpas kanóc, azt a már megolvasztott pár csepp viasszal tudjuk rögzíteni a doboz aljára, amit várjunk meg, hogy megszáradjon. A másik módszer, hogy a fémdoboz alján a késhegyével, vagy az olló végével egy apró lyukat szúrunk (aminél figyeljünk, hogy csak akkora lyukat csináljunk, amekkora szükséges), és a egyik végét a kanócnak átdugjuk rajta, míg az üres részen hagyott kanócvégét egy csipesszel megfogjuk, és a doboz tetejére rakjuk. Ez biztosítja majd, hogy a kanóc egyenesen álljon a gyertyában, és ne mozduljon el. Próbáljunk pamut kanócot beszerezni, mert a műszálasnak égéskor nincs jó illata.
- Helyezzük bele a vízgőzbe a viaszos főzőedényt, és olvasszuk addig míg folyékony állagú nem lesz.
- Amikor felolvadt, öntsük bele egy formába, és kb. 10-12 óra dermedési idő szükséges a halmazállapot eléréséhez. Ezt gyorsíthatjuk, ha hűtőbe tesszük. Készíthetünk rétegelt színes gyertyát is, ekkor minden réteget meg kell várnunk míg megdermed és utána tudjuk csak rétegelve ráönteni a többit.
- Ha teljesen szilárd állapotú a gyertyaviasz kihúzhatjuk a formából és meggyújtásra kész. Ha nem jön ki egyből, ütögessük az asztalhoz picit, vagy tegyük be pár másodpercre a vízfürdőbe a formával együtt.
Viaszgranulátumból vagy viaszporból készült gyertya
- Hasonló az elkészítése, mint a viaszgyertyánál, tegyük bele vízfürdőbe egy kisebb edényt, és szórjuk bele a viaszport, hogy feltudjon oldódni. Amikor folyós állagot kap, az előzőekhez hasonlóan kitudjuk önteni egy formába. Amikor olvasztjuk a port, illatanyagot és színezőanyagot is hozzáadhatunk.
Zselégyertya készítése
- Egy hobbi vagy kreatív boltban szerezzünk be gyertyazselét.
- Vízfürdőben tudjuk majd megolvasztani a zselét, és akár illat vagy színezőanyagot hozzáönteni.
- Készítsünk ki egy félgömb alakú üvegpoharat, amibe beletudjuk önteni a zselét.
- Előbb illesszük bele a talpas kanócot, amire csepegtessünk pár csepp zselét és várjuk meg míg megdermed.
- Amikor stabilan fixálódott a zselé, egyszerűen öntsük rá a zseléviaszt.
Tippek
- Ha színes gyertyát készítünk, az olvasztásnál felhasználhatunk zsírkrétát is, ami megszínezi majd a viaszt
- Ha megszeretnénk gyorsítani a már kiöntött viasz dermedését, tegyük be a hűtőbe
- Díszítésként használhatunk bármilyen kiegészítőt: kagylót, dekorációs kavicsot, száraz növényeket/virágokat, üvegkavicsokat, üveggyöngyöt, csigát, és akár édes fűszerekkel (ánizs, fahéj, vanília, stb.) illatos gyertyát készíthetünk.
- Amennyiben színes gyertyát szeretnénk, először a formába öntsünk ki egy réteg fehér viaszt, s mielőtt elkezdene megdermedni, csurgassunk bele színes viaszt, így sokszínű gyertyát kapunk.
- A gyertyákhoz használhatunk illatanyagokat: folyékony illóolaj vagy illatanyagtömb formájában, de mértékkel használjuk őket, pár csepp elég belőlük.
- A légbuborékokat úgy tudod elkerülni a zselénél, hogy ha az öntőformát végig meleg vízben tartod és úgy öntöd bele a formába.
- Amikor díszítesz az öntés közben, érdemes fémből vagy üvegből készült tárgyakat használni, mivel ezek a zselé/viasz alján maradnak.
Amire szükséged lehet
- Gyertyaviasz vagy zselé
- Talpas kanóc
- Lábos
- Fémdoboz
- Illatanyag
- Színezőanyag
Figyelmeztetések
- A már elkészült gyertya alá tegyél égésbiztos alátétet, mert a munka végére eléggé felforrósodhat.
- Ha gyerekekkel csináljuk, mindig felnőtt felügyelete mellett tegyük!
- Ha díszítőtárgyat használtunk a gyertyában, csak addig égessük, míg el nem éri, mert az könnyen meggyulladhat.