Kovászos uborkát készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Andi02 (vitalap | szerkesztései) 2011. június 24., 14:33-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell kovászos uborkát készíteni? == rightA savanyúság számos húsétel ízletes kiegészítője lehet. A házi készítés…”)
Hogyan kell kovászos uborkát készíteni?
A savanyúság számos húsétel ízletes kiegészítője lehet. A házi készítésű savanyúságnál pedig nincs is finomabb. A kovászos uborka elkészítése nem túl nehéz, és bár több napot kell rá várni, megéri.
Lépések
- Uborkavásárlás: Akinek van otthon konyhakertje, az szerencsés, a többiek a piacon is beszerezhetik a kovászolni való uborkát. Vigyázzunk, hogy sárga uborkákat ne válasszunk, azok már nem alkalmasak arra, hogy eltegyük! Szép, egészséges és érett darabokat válogassunk össze, lehetőleg közepes méretűeket!
- Az uborka előkészítése: Jó alaposan mossuk át az uborkát, majd vágjuk le a két végét! Ezután hosszában vágjuk be úgy, hogy majdnem végigér a vágás! Ezután fordítsuk meg, és a másik oldalról is vágjuk ketté, szintén majdnem végig (a két vágás merőleges legyen egymásra)! Így nem esik szét, de sokkal jobban át tudja majd járni a sós víz.
- Az üvegek előkészítése: A befőttes üveget alaposan mossuk át, majd tegyünk az aljára kaprot! Erre jöhet a már bevágott uborka. Jó szorosan tegyük az uborkákat, ha marad egy kis rés, oda tegyünk egy kisebb darabot!
- Jöhet a fokhagyma: 1 nagy fej fokhagymát pucoljunk meg, majd a gerezdeket dobáljuk rá az uborkára. Ezután egy újabb csokor kaprot helyezzünk az uborka tetejére!
- Végül jöhet a kenyér: A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret!
- Sós víz: A felöntéshez sós vizet használunk. Forraljunk fel annyi liter vizet, ahány literes a befőttes üveg! Adjunk minden liter vízhez kb. 3-4 dkg sót! A felforralt, majd visszahűtött sós vizet öntsük rá a már bekészített uborkára úgy, hogy teljesen ellepje a kenyeret is! Az egészet takarjuk le egy kis tányérral!
- Érlelés: A befőttes üvegeket tegyük ki a napra! A napsütés mennyiségétől függően 2-4 nap alatt érik be az uborka. Ha már érettnek tűnik, kóstoljuk meg, hogy tényleg jó-e!
- Leszűrés: Ha megérett az uborka, szedjük ki, majd szűrjük le a levét! Az üvegből vegyük ki a kaprot és a kenyeret, tegyük vissza az uborkákat, majd öntsük vissza rá a leszűrt lét! Ezután tegyük a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll!
Tippek
- A kenyeret érdemes fapálcikával leszorítani, mert ha megszívja magát a vízzel, a tetején fog úszni.
- Miután leszűrtük az uborka levél, érdemes újra felforralni, visszahűteni, és úgy rátenni az uborkára, így az tovább fog elállni.
Figyelmeztetések
- Ha kilóg az uborka a sós vízből, akkor kiszáradhat. Ezért, ha a kilátszanak a felső uborkák, pótoljuk a sós vizet!
Amire szükséged lehet
- Kovászolni való uborka
- Nagy (5 literes) befőttes üvegek
- 2 csokor kapor
- Kenyér
- Só+víz
- 1 nagy fej fokhagyma