Rózsaszörpöt készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Bya (vitalap | szerkesztései) 2013. július 2., 13:18-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni?)
Hogyan kell rózsaszörpöt készíteni?
A szebbnél szebb rózsák nemcsak a kertben mutatnak jól, hanem aromás szirmaikból ízletes, szemet gyönyörködtető színű szörpöt is készíthetünk. Néhány rózsafejet nem kár feláldozni ilyen finom és különleges szörpért :)
Lépések
- Szerezzünk be rózsaszirmokat, majd tisztítsuk meg őket! Gyűjtsünk össze kb. fél kosár, egészséges, lehetőleg többféle színű rózsaszirmot, és bő vízzel, gyorsan öblítsük le őket.
- Készítsünk szirupot! Ehhez 2 liter vízben oldjunk fel 1,5 kg cukrot és 1 púpos teáskanálnyi citromsavat.
- Adjuk a sziruphoz a rózsaszirmokat! A megtisztított rózsaszirmokat tépkedjük szét, majd tegyük bele a szirupba. Az így kapott keveréket lezárt edényben áztassuk egy napig.
- Főzzük meg a rózsaszirmos szirupot! Az egynapos érlelés után addig főzzük a szirupot, ameddig a benne lévő szirmok elhalványodnak (kb. egy óra).
- Szűrjük le a szörpöt! Főzés után sűrű szitán csepegtessük le a rózsaszirmokat, azonban ne nyomkodjuk őket!
- Töltsük üvegekbe és tartósítsuk a rózsaszörpöt! Adagoljuk a leszűrt szörpöt alaposan megtisztított üvegekbe (akár befőttes-, akár kiürült borosüvegbe), majd nedves dunsztolással vagy tartósítószer hozzáadásával tartósítsuk őket.
Tippek
- Minél aromásabbak a rózsaszirmok, annál finomabb szörpöt készíthetünk belőlük.
- Levendulával, hársfavirággal ízesíthetjük a rózsaszörpöt.
- Mentával, jégkockával együtt kínáljuk vendégeinknek a rózsaszörpöt a forró nyári napokon.
- A nedves dunsztoláshoz tegyük a szörppel megtöltött üvegeket egy vízzel félig feltöltött edénybe vagy tepsibe, forraljuk fel a vizet, az üvegeket pedig legalább egy óráig hagyjuk állni benne.
- A tartósságot úgy fokozhatjuk, ha a megtöltött, jól lezárt üvegeket még a dunsztolás előtt fejjel lefelé fordítjuk kb. 5 percre, és így vákuum keletkezik.
Amire szükséged lehet
- fél kosár, többféle színű, aromás rózsaszirom
- 2 liter víz
- 1,5 kg cukor
- púpos teáskanálnyi citromsav
- edények, üvegek
Figyelmeztetések
- Futórózsa szirma nem alkalmas szörp készítésére!
- Ügyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés (pl. szirom- vagy levéldarabka) ne kerüljön a főzetbe, majd így az üvegekbe, mert könnyen megromolhat a szörp.
- Hideg helyen tároljuk a megbontott szörpöt!
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Saját recept, saját tapasztalatok