Kókuszos tápióka pudingot készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2014. március 24., 10:16-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
Hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni?
Ha már unjuk a tejberizst, viszont az édes ízek rabjai vagyunk, és a desszert kihagyhatatlan egy ebéd lezárásakor vagy akár tízóraira, akkor érdemes kipróbálni Thaiföld egyik nemzeti édességet: a kókuszos tápióka pudingot. Ez egy igazán karakteres ízű édesség, melynek elkészítése pofonegyszerű, és sok alapanyag sem kell hozzá. Lássuk, hogyan kell kókuszos tápióka pudingot készíteni!
Lépések
- Áztassuk be a tápiókagyöngyöket: a 20 dkg tápiókát öntsük fel hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje, és kb. 10-15 percig hagyjuk ázni benne. Így gyorsabban puhul meg és könnyebben fő készre.
- Vágjuk fel a citromfüvet: a 3 db thai vagy ázsiai citromfüveket vágjuk kb. 5 cm-es darabokra, és egy húsklopfolóval picit ütögessük át őket.
- Forraljuk fel az 5 dl kókusztejet a felvágott citromfű darabokkal, majd szűrjük le és hűtsük ki.
- Közben szűrjük le a beáztatott tápiókagyöngyöket, egy lábosba öntsünk fél liter vizet, és tegyük bele a gyöngyöket, egy csipet sót, majd kb. 10-15 perc alatt, gyakori kevergetés mellett készre főzzük. Akkor jó, ha a gyöngyök fehér színüket elvesztik, és átlátszóak lesznek.
- Még melegen tegyünk bele 10 dkg pálmacukrot, hogy beleolvadjon – ez adja majd az édesen karakteres ízét.
- Adjunk hozzá 10 dkg kókuszreszeléket.
- A tápiókához öntsük hozzá egy szűrő alatt a kihűtött kókusztejet, úgy, hogy a citromfű darabok ne menjenek bele. Majd lassú tűzön melegítsük össze épp csak addig, míg a pálmacukor fel nem olvad.
- A végén reszeljünk bele egy lime héját, és tegyük be a hűtőbe. Hidegen tálaljuk, akár magában, akár gyümölcsökkel, mint a tejberizst.
Tippek
- A tápiókagyöngyöt bioboltokban és ázsiai élelmiszereket árusító boltokban érdemes keresni.
- A kész pudingot tálalhatjuk gyümölcsökkel, gyümölcsdzsemekkel, mint a tejberizsnél.
- Készíthetünk sok gyümölcsből készült puding változatokat: eperrel, mangóval, barackkal, bogyós gyümölcsökkel, málnával, áfonyával, stb. - ízlés szerint.
- A pálmacukrot is bioboltokban keressük. Helyette használhatunk növényi szirupokat: tápióka szirup, agavé szirup, juharszirup, de akár különleges mézzel is kiválthatjuk (pl. gesztenyeméz).
- Kókusztejet már bármelyik nagyobb hipermarketben vásárolhatunk.
Amire szükséged lehet
- 20 dkg apró tápiókagyöngy
- 3 db thai citromfű
- 1 csipet só
- 10 dkg kókuszreszelék
- 10 dkg pálmacukor
- 5 dl kókusztej
- 1 db zöldcitrom
- Víz
Figyelmeztetések
- A lime héját alaposan dörzsöljük és mossuk át reszelés előtt, jó meleg víz alatt.
- Ne felejtsük el leszűrni a kókusztejet, nehogy citromfő darabok maradjanak a pudingban.
- Vigyázzunk az ujjunkra, amikor a citromfüvet klopfoljuk.