Kotyogós kávéfőzőt használni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Wezo (vitalap | szerkesztései) 2014. szeptember 2., 10:13-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni? == right|180pxA kotyogós az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszervál…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

Hogyan kell a kotyogós kávéfőzőt használni?

Moka Express.jpg

A kotyogós az egyik legegyszerűbb kávéfőző készülék. A rendszerváltás előtt - hivatalos nevén Mokka kávéfőző - ezen kívül nem is nagyon lehetett más otthoni készüléket vásárolni, de a mai napig sokan vásárolják. A működési elvét a lépések mellett fogom leírni.

Lépések

A kávéfőző három részből áll: Az alsó víztartályból, a középső szűrővel ellátott kávétartóból, és a végtermék befogadására alkalmas felső tartályból.

  1. A víztartályba vizet teszünk. Fontos, hogy vizet általában csak a biztonsági szelep aljáig tehetünk a tárolóba! Persze ez sem feltétlenül ment meg attól, hogy a kávé kifusson, ezért mielőtt teletöltenénk a tartályt, ellenőrizzük le, hogy mennyi fér a felső tankba.
  2. A középső kávétartóba behelyezzük a már előre ledarált kávét. Nem szabad megnyomkodni a betett kávét, mert akkor nehezebben fog átjutni a gőz! A karimát le kell tisztítani, és ha kicsit erősebb kávét szeretne az ember, akkor a lelapított kávé tetejére még rátesz egy kevés darált kávét, hogy púpozódjon.
  3. Rátesszük a kávéfőzőt a tűzhelyre. A klasszikus termékek gáztűzhelyen, elektromos, és kerámia főzőlapokon is működnek, de ma már kapható indukciós főzőlapon is használható modellek. A tűzhelyet kicsi lángon, vagy alacsony hőmérsékletre állítsuk, így erősebb kávét fogunk kapni.
  4. Ekkor hő hatására a víz gőzzé alakul, és kb. 1 bar nyomással elkezdeni kilúgozni a kávét, és átpréseli a vizet a kávén. A kotyogós kávéfőző esetében a kávéval így nemcsak a vízgőz, hanem a víz is érintkezik, ami a cseranyagok erőteljesebb kioldódását eredményezi. A 100 fok feletti hőmérséklet miatt pedig az aromák kevésbé oldódnak ki, és hamarabb bomlanak le.
  5. A kávé elkészültét a jellegzetes kotyogó hang jelzi, ami a víz kibugyogásakor keletkezik, amikor a felső tartályba ér. Ha ez megszűnik, akkor vége a főzési folyamatnak.
  6. Az elkészült presszó kávét tetszés szerint ízesíthetjük.


Tippek

  • A készülék ár/érték aránya nagyon jó, ráadásul legtöbbünk szüleinek ez a klasszikus kávé!
  • A hátrányokat érdemes észben tartani, ha ezt a készüléket választjuk.
  • Ne legyen túl nagy a gázrózsa lángja, mert gyakran előfordul, hogy a közvetlen érintkezéstől a kávéfőző füle elolvad!


Amire szükséged lehet

  • A kotyogósra
  • Kávéra
  • Vízre
  • Egy tűzhelyre

Kapcsolódó videók

Egy angolul beszélő olasz hölgy mutatja be a kávéfőzését ezzel a géppel


Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Wezo