Gesztenyét sütni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. január 7., 09:13-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 89.135.204.138 (vita) szerkesztéséről JViki szerkesztésére)
Hogyan kell gesztenyét sütni?
A sült gesztenye illata sok ember számára teszi örömtelivé az október-november táján egyre hidegebbre forduló időt és a hosszúra nyúló estéket. Bár a legtöbb családban van valamilyen bevált eljárás a gesztenyesütésre, ha mégsem mindig sikerül olyan tökéletesre a csemege, mint ahogy az emlékeinkben él, érdemes elolvasni az alábbi tippeket.
Lépések
Platnin, lángon sütve
- Egy éles késsel több vágást is ejts a gesztenye héján.
- A gázlángra tégy egy vaslapot (platnit), vagy egy régi, rossz tepsit, serpenyőt, esetleg egy olyan lábost, amit nem sajnálsz (a sok hőtől meg fog feketedni a tepsi és a lábos alja).
- Szórd bele a gesztenyét úgy, hogy egy rétegben, egymás mellett legyenek a szemek.
- Takard le a gesztenyét (boríts egy lábost a gesztenyére, vagy tegyél fedőt a lábosra).
- Pár percenként forgasd meg a gesztenyéket (rázd meg a tepsit/serpenyőt), mert hamar megégnek.
- Nagyjából 10 perc alatt kész is van – akkor jó, amikor a héja felnyílik. (Nem baj, ha itt-ott elszenesedik!)
Sütőben sütve
- A gesztenye héját vagdosd be egy éles késsel.
- Ha van rá idő, akkor áztasd be pár órára langyos vízbe a szemeket.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
- Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a sütőbe.
- Ha nem volt korábban idő a gesztenye beáztatására, akkor önts a tepsibe egy kevés (fél-egy deciliter) vizet.
- Sütés közben többször is rázd meg a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljenek.
- 30-40 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.
Tippek
- A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
- A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
- Ha friss a gesztenye, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket.
- Más áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
- Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak.
- Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.
Figyelmeztetések
- A gesztenye héjának bevagdosása macerás ugyan, de fontos, elmulasztása után ugyanis felrobbannak a gesztenyék. Ehhez a művelethez éles kést használj, és nagyon vigyázz, nehogy megvágd magad!
- A legfinomabb sült gesztenye a frissen szedett termésből lesz. Ha zöldségesnél vesszük, ügyeljünk arra, hogy a gesztenye:
- fényes héjú legyen,
- ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
- kemény legyen – ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
- legyen súlya – ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.
Amire szükséged lehet
- Friss, egészséges szelídgesztenye
- Éles kés a héj bevágásához
- Gázláng, és platni vagy rossz tepsi, serpenyő, lábos
- Sütő és tepsi, esetleg alufólia és víz