Gesztenyét sütni

Innen: Hogyankell.hu

A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2013. január 7., 09:13-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: 89.135.204.138 (vita) szerkesztéséről JViki szerkesztésére)

Hogyan kell gesztenyét sütni?

Sült gesztenye.jpg

A sült gesztenye illata sok ember számára teszi örömtelivé az október-november táján egyre hidegebbre forduló időt és a hosszúra nyúló estéket. Bár a legtöbb családban van valamilyen bevált eljárás a gesztenyesütésre, ha mégsem mindig sikerül olyan tökéletesre a csemege, mint ahogy az emlékeinkben él, érdemes elolvasni az alábbi tippeket.

Lépések

Platnin, lángon sütve

  1. Egy éles késsel több vágást is ejts a gesztenye héján.
  2. A gázlángra tégy egy vaslapot (platnit), vagy egy régi, rossz tepsit, serpenyőt, esetleg egy olyan lábost, amit nem sajnálsz (a sok hőtől meg fog feketedni a tepsi és a lábos alja).
  3. Szórd bele a gesztenyét úgy, hogy egy rétegben, egymás mellett legyenek a szemek.
  4. Takard le a gesztenyét (boríts egy lábost a gesztenyére, vagy tegyél fedőt a lábosra).
  5. Pár percenként forgasd meg a gesztenyéket (rázd meg a tepsit/serpenyőt), mert hamar megégnek.
  6. Nagyjából 10 perc alatt kész is van – akkor jó, amikor a héja felnyílik. (Nem baj, ha itt-ott elszenesedik!)

Sütőben sütve

  1. A gesztenye héját vagdosd be egy éles késsel.
  2. Ha van rá idő, akkor áztasd be pár órára langyos vízbe a szemeket.
  3. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  4. Rakd a gesztenyét egy tepsibe és tedd a sütőbe.
  5. Ha nem volt korábban idő a gesztenye beáztatására, akkor önts a tepsibe egy kevés (fél-egy deciliter) vizet.
  6. Sütés közben többször is rázd meg a tepsit, hogy a gesztenyék átforduljanak és minden oldalról egyenletesen átsüljenek.
  7. 30-40 perc után vedd ki a sült gesztenyét a sütőből. Amikor jó, akkor nagyon finom illatot áraszt, és a vágások mentén szétnyílik a héja.

Tippek

  • A kész sült gesztenyét csomagold be tiszta konyharuhába, hogy ne száradjon ki és tovább maradjon meleg.
  • A sült gesztenyét még melegen érdemes megpucolni – ha kihűl, a belső, barna héja rátapad a húsra, ami csökkenti az élvezeti értéket.
  • Ha friss a gesztenye, nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kevés vizet spriccelsz a szemekre. Érdemes azonban alufóliával is letakarni a tepsit. 20 perc sütés után távolítsd el az alufóliát, de még egy kicsit anélkül is süsd tovább a gesztenyéket.
  • Más áztatás helyett egy nagy tálba teszi a gesztenyéket, vizet önt rá, majd 8-10 percig a mikrohullámú sütőben melegíti.
  • Ha beáztatod a gesztenyét, akkor azokat a szemeket, amelyek feljönnek a víz tetejére, érdemes kidobni – ezek nagy valószínűséggel kukacosak.
  • Ha több gesztenyét veszel, és nem sütöd meg egyszerre, akkor a nyers termést hűvös, de jól szellőző helyen (pl. kamrában, egy vesszőkosárban) tartsd. Ha meleg helyre teszed, hamar kiszárad, ha pedig nem szellőzik, könnyen megrohad, megpenészedik.

Figyelmeztetések

  • A gesztenye héjának bevagdosása macerás ugyan, de fontos, elmulasztása után ugyanis felrobbannak a gesztenyék. Ehhez a művelethez éles kést használj, és nagyon vigyázz, nehogy megvágd magad!
  • A legfinomabb sült gesztenye a frissen szedett termésből lesz. Ha zöldségesnél vesszük, ügyeljünk arra, hogy a gesztenye:
    • fényes héjú legyen,
    • ne legyen lyukas (ekkor ugyanis biztosan kukacos),
    • kemény legyen – ha össze tudod nyomni, biztosan rossz,
    • legyen súlya – ha nagyon könnyű, akkor már száraz a belseje, és sütés után kemény lesz.

Amire szükséged lehet

  • Friss, egészséges szelídgesztenye
  • Éles kés a héj bevágásához
  • Gázláng, és platni vagy rossz tepsi, serpenyő, lábos
  • Sütő és tepsi, esetleg alufólia és víz

Kapcsolódó videók

Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki, Kiscsillag