Elkészíteni a csülköt pékné módra
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen Kiscsillag (vitalap | szerkesztései) 2012. október 24., 14:04-kor történt szerkesztése után volt. (→Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra?)
Hogyan kell elkészíteni a csülköt pékné módra?
A legenda szerint a pékné reggel, a kenyérsütés után tette a még forró kemencébe cseréptálban a csülköt a hagymával és a krumplival, majd amíg a pék délelőtt aludt, lassan elkészült a laktató ebéd, úgy, hogy a kemencét sem kellett újra felfűteni. Kényelmes és takarékos megoldás.
Ha nincs kemencénk, az elektromos tűzhely is megteszi, és ha nem akarjuk egész délelőtt figyelgetni, mi történik a sütőben, akkor előfőzhetjük a csülköt.
Lépések
Hozzávalók
- 1 nyers csülök (kb. 1,4 kg)
- 1 kg krumpli
- 4 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 kiskanál libazsír
- Só
- Bors
- 1 evőkanál méz
- 1 dl sör
Elkészítés
- A csülköt kuktában egy órán át főzzük, majd a főzőlében hagyjuk kihűlni. (Babérlevél nem volt itthon, a fokhagymát meg simán kifelejtettem, így én sima, sós vízben főztem elő a csülköt.) Egy éjszakát pihentessük.
- A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát robosztus szeletekre vágjuk, a fokhagymagerezdeket pedig felezzük meg.
- Hámozzuk meg a krumplit, ezeket is szép nagyra szeljük, majd szórjuk bele az alufóliával bélelt tepsibe.
- Sózzuk, borsozzuk, majd a közepére ültessük a félig főtt csülköt. Erre is hintsünk a sóból, borsból, és a biztonság kedvéért a tepsi négy szélére egy-egy kiskanál libazsírt is tegyünk, majd kb. 2 dl főzőlét is öntsünk rá.
- Fedjük be az egészet alufóliával, és 180 fokos sütőbe toljuk, ahol 1,5 órát párolódhat.
- A mézet, a sört keverjük össze még 2 dl főzőlével. A másfél óra után a csülök bőrét vagdossuk be, és kenegessük meg a mézes lével.
- Ezután még toljuk vissza a sütőbe vagy fél órára.
- Még két-három alkalommal újra kenjük be a sörös lével, mielőtt kivesszük a sütőből.
Tippek
- Kiegészítésnek sörben párolt káposztát készíthetünk hozzá. Hozzávalók a sörös párolt káposztához: 20 dkg savanyú káposzta, 1 dl sör, 1 dl csülök főzőlé, 1 fej lilahagyma, olaj, bors, 1 kávéskanál "erőspista". A vékony karikára szelt lilahagymát kevés olajon pirítsuk meg, keverjük hozzá a savanyú káposztát, öntsük fel a csülök főzőlevével, majd a sörrel. Kevés borsot és erőspistát tegyünk még rá, forraljuk fel, majd fedő alatt 5 percig pároljuk.
Amire szükséged lehet
- A fenti hozzávalók
- Sütő vagy kemence
Figyelmeztetések
- Azok, akiknek problémájuk van a koleszterinszintjükkel, inkább kerüljék a csülköt.