Mézeskalács házikót készíteni
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen 194.152.143.38 (vitalap) 2017. október 6., 14:44-kor történt szerkesztése után volt. (→Amire szükséged lehet)
Hogyan kell mézeskalács házikót készíteni?
Egyszerű, mégis tökéletes, valamint könnyedén ünnepi hangulatot varázsol körénk. A szeretet ünnepén elengedhetetlen kellék, az illata pedig mámorba ejtő. Karácsony táján közkedvelt dísz a mézeskalács házikó. Ha kedvet kaptál az elkészítéséhez, de nem vagy benne biztos, hogyan is állj neki, csak kövesd az itt leírt lépéseket és nem fogsz csalódni.
Lépések
- Készítsd el a tésztát! Fogd a hozzávalókat és gyúrd össze őket egy nagy tálban!
- A kapott eredményt formáld tégla alakúra, majd tedd be fóliába csomagolva a hűtőbe30 percre!
- Az idő leteltével a tésztát lisztes deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtsd ki! Vigyázz, hogy a szélei ne repedezzenek meg túlságosan!
- A sütőt melegítsd elő 180°C-ra!
- A már elkészített vagy kinyomtatott sablonokat helyezd a tésztára és a körvonalak mentén vágd ki az elemeket!
- Spatulával pakold át a részeket egy sütőpapírral fedett tepsire, és közben ügyelj a formák sértetlenségére!
- Kikevert egész tojással vékonyan kend le a megformált tészta elemeket, majd utána tedd be a sütőbe 15 percre!
- A sütési idő alatt keverd ki a tojásfehérjét!
- 15 perc után vedd ki a sütőből a megsült tésztát és hagyd kihűlni!
- Kikevert tojásfehérjével vékonyan kend le a kisütött formákat, majd hagyd megszáradni!
- Keverd össze a porcukrot a tojásfehérjével, majd kezd el összeragasztgatni óvatosan az elemeket!
- A maradék masszával kedved szerint díszítsd fel saját készítésű mézeskalács házikódat!
Tippek
- A massza állaga: ha úgy látod, hogy túl híg lett, adj hozzá még porcukrot, illetve sűrűbb massza esetén tojásfehérjét, mert nem tudod majd kinyomni a habzsákból!
- Hagyd a porcukros díszítőmasszát megkötni egy-egy elem összeragasztása után!
- Ha magasabb szinten szeretnéd végezni a díszítést, beszerezhetsz dekorcukrokat vagy más dekorációs kellékeket!
Amire szükséged lehet
- egy nagy tál
- nyújtófa
- nyújtódeszka
- kés
- tepsi
- sütőpapír
- spatula
- sablonok
- habzsák/zacskó
- idő
- Hozzávalók a tésztához:
- 250 g akácméz
- 100 g vaj
- 125 g porcukor
- 5 g fahéj (őrölt)
- 5 g gyömbér (őrölt)
- 3 g szegfűszeg (őrölt)
- 8 g holland kakaópor
- 500 g búzaliszt (BL55)
- 3 g sütőpor
- 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
- 1 csipet só
- Hozzávalók a fényes mázhoz:
- 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
- 2 db tojásfehérje
- Hozzávalók a díszítéshez:
- 2 db tojásfehérje
- 500 g porcukor
Figyelmeztetések
- A sütőt ne hagyd őrizetlenül, ha be van kapcsolva!
- Túl erős nyomás esetén a habzsák/zacskó szétrobbanhat!
- Az elemek kivágásánál ügyelj, hogy ne vágd meg magad!
Kapcsolódó videók