Fagyasztani
Innen: Hogyankell.hu
A lap korábbi változatát látod, amilyen BoglarkaS (vitalap | szerkesztései) 2015. január 16., 15:45-kor történt szerkesztése után volt.
Hogyan kell fagyasztani?
Bár a frissen elkészült ételnél nincs jobb, mégis, ha túlméreteztük az ételadagot, vagy váratlanul nagyobb mennyiségű ételt kapunk, érdemes megőrizni szűkösebb időkre. A fagyasztóba tárolva hosszú ideig megőrizheted az értékes falatokat, hogy aztán egy alkalmas pillanatban örömmel fogyaszthasd. De hogyan is lehet okosan kihasználni a fagyasztó adta lehetőségeket?
Lépések
- A baktériumok elszaporodásának megelőzése érdekében minél hamarabb fagyassz le mindent, amit tárolni szeretnél.
- A tároláshoz légmentesen záró edényt vagy zacskót használj.
- Mindent, amit beteszel a hűtőbe, címkézz meg. A címkén szerepeljen a fagyasztás dátuma, a csomag tartalma, esetleg az adagok száma.
- Ha folyékony vagy félig folyékony ételeket fagyasztasz le, akkor tedd lehetővé a tágulást, hagy egy ki helyet a tároló edény pereme alatt.
- Vizesen ne fagyassz le semmit, mert jegesedést okozhat.
- Gyümölcsöket kisebb edényekbe, dobozokba érdemes tárolni, fagyasztani.
- A húsokat minden mennyiségben fagyaszthatod. Érdemes felhasználásuk szerint csoportosítva elrakni a fagyasztóba. Szeletelve is tárolhatod, minden szelet közé fóliát helyezve.
- Tejtermékek közül legjobban a vaj és a sajtok fagyaszthatók.
- Zöldségféléket szintén aprítva, megtisztítva, felhasználásuk szerint érdemes csomagolnod.
- Kész és félkész ételek, piskóták is kiválóan tartósíthatóak fagyasztással.
- Halak esetében minél nagyobb a hal olaj tartalma, annál nehezebben fagyasztható. Egy soványabb húsú hal, például a harcsa 6 hónapig is eláll, míg egy olajosabb húsú pisztrángot 3 hónapon belül el kell fogyasztani.
Tippek
- Szinte minden élelmiszer fagyasztható!
- Érdemes egy leltárt vezetned a fagyasztóban lévő élelmiszerekről, így pontosan tudod követni, hogy mi van a fagyasztóban.
- Időnként, főleg nagyobb ünnepek előtt érdemes kiüríteni a fagyasztót, hogy az új ételek számára helyet tudj készíteni.
- Ha a szezon előtt készítesz el egy ételt, még olcsóbban is ki tudod hozni, pl. a bejgli esetében.
- Az olajos magvakat is megóvhatod az avasodástól a fagyasztással.
Amire szükséged lehet
- Fagyasztó (amennyiben lehet gyorsfagyasztó része is legyen)
- Fagyasztani kívánt étel
- Csomagoláshoz edény, zacskó
Figyelmeztetések
- Vannak élelmiszerek, melyek egyáltalán nem fagyaszthatók, pl.: görögdinnye, burgonya, tojás, tejföl.
- Csak tiszta élelmiszereket fagyassz le, mert fagyasztás után már nem tudod megmosni őket.
- Különösen a zöldségek és gyümölcsök esetében fontos, hogy gyorsfagyasztással történjen a tartósítás, mert így a kiengedés után se vesztenek állagukból és ízükből.
- Üvegben tilos fagyasztani, mert széttörik az üveg.
Kapcsolódó források, hivatkozások
- Fagyasztási kisokos
- Időspórolás fagyasztással
- Fagyasztás
- Fagyasztás és hűtés
- Reader's Digest: Hogyan éljünk harmóniában a természettel (2010)